Belföld, Hírek

Dohányosok figyelem! Komoly változás jön a dohányboltokban

Komoly változás jön a dohányboltokban

 

 

 

Fokozott ellenőrzésbe kezdett a trafikokban a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amelynek egyik fő feladata az, hogy a kiskorúakat távolt tartsa a dohányzástól és a dohánytermékektől. A hatóság közleményében a következőket írta: egész évben tartanak majd a szúrópróbaszerű próbavásárlások a dohányboltokban, melynek célja is az, hogy kiszűrjék azokat a trafikokat, melyek kiadják a dohánytermékeket 18 év alattiaknak. Kiderült: Ennyit kapnak a német nyugdíjasok, te elégedett lennél vele?

Külön hangsúlyt fektetnek erre

Az illetékes hatóság külön hangsúlyt fektetett arra, hogy felhívja mind a lakosság, mind a dohánytermékeket árusító üzletek figyelmét arra, hogy az idei év, január 1-jétől kezdődően jelentősen szigorodtak azok a szankciók, melyeket a szabályokat megszegő dohányboltokkal szemben alkalmaznak. Hangsúlyozták, hogy amennyiben egy dohánybolt először követ el jogsértést, úgy a kiszabott bírság minimum egymillió forint összegű lesz.

Védik a kiskorú fogyasztókat

Amennyiben azonban a bolt ismételten szabályszegést követ el, a korábban kiszabott bírság összegének legalább 150 százalékát kell megfizetnie, de ez az összeg nem haladhatja meg a tízmillió forintot. További súlyosító intézkedésként, ha egy dohánybolt másodszor is jogsértést követ el, akkor az üzletet ideiglenesen, egy hónapra, azaz 30 napra bezárják. Ezen intézkedések célja, hogy erőteljesen elrettentsék a dohányboltokat a szabályok megszegésétől, és ezzel védelmezzék a fogyasztók, különösen a kiskorúak érdekeit.

Kemény a büntetés

Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, akkor a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyt.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?