Érdekes

Emberi ürülékből készítenének üzemanyagot

A Firefly Green Fuels, egy brit székhelyű vállalat kifejlesztett egy újfajta repülőgép-üzemanyagot, amely teljesen fosszilis anyagoktól mentes, és emberi ürülékből készül.

 

 

 

A vállalat a Cranfieldi Egyetem szakértőivel együttműködve megerősítette, hogy az általuk kifejlesztett üzemanyag 90 százalékkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, mint amit ma a repülésben használnak. A független szabályozó hatóságok által végzett tesztek igazolták, hogy amit a Firefly Green Fuels kifejlesztett, az szinte teljesen megegyezik a szabványos A1-es sugárhajtómű üzemanyaggal.

A légiközlekedési startup 2021-ben 2 millió font támogatást kapott a brit közlekedési minisztériumtól, hogy tovább fejleszthesse a fenntartható repülőgép-üzemanyagot. Bár kereskedelmi forgalomban még nem kapható, a vállalat szerint jó úton haladnak, hogy üzemanyagukat a globális piacra hozzák, és 5 éven belül üzembe helyezik első kereskedelmi üzemüket. A vállalat máris partnerséget kötött a Wizz Air légitársasággal, hogy 2028-tól kezdődően üzemanyaggal lássa el.

A cég jelenleg az Egyesült Királyságban működő vízművektől szerzi be a hulladékot, és a finomított szennyvizet egy hidrotermikus cseppfolyósításnak nevezett eljáráson veti át, amely a folyékony hulladékot iszappá vagy nyersolajjá alakítja. A szilárd melléktermékekből műtrágya is készülhet.

A szerves anyagoknak, mint a vállalat rámutat, évmilliókra van szükségük ahhoz, hogy az autók és repülőgépek meghajtására szolgáló fosszilis üzemanyaggá alakuljanak. A Firefly megoldása lehetővé teszi, hogy napok alatt üzemanyagot állítsanak elő – és ami még fontosabb, az emberi hulladék széles körben rendelkezésre álló erőforrás.

Az egyelőre nem világos, hogy a fenntartható repülőgép-üzemanyag olcsóbb vagy drágább lesz-e, mint a jelenleg elérhető üzemanyag, James Hygate, a vállalat vezérigazgatója azonban egy nyilatkozatában megemlítette, hogy az emberi hulladék felhasználása „olcsó és bőséges alapanyag, ami soha nem fog elfogyni”.

forrás: origo.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?