Belföld

Biztos a hatalmas béremelés: már a januári tanárfizetések is 32,2%-kal nőnek

A pedagógus minősítés és az intézményi tanfelügyelet eljárásait is újraszabályozzák. Az előbbi például önkéntessé válik.

 

 

 

A Belügyminisztérium magasabb átlagos emelést jelentett be, mint az eredetileg tervezett 10 százalékos szint – írta meg a Portfolio.hu. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a korábban Navracsics Tibor által tervezett 700 ezres átlagos tanári bruttó kereset még odébb van.

„A kormány döntése szerint 2024. január 1-jével 32,2%-kal emelkedik a pedagógus átlagbér, a pályakezdő gyakornokok fizetése pedig a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 Ft-os illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek”

– írta közleményében a Belügyminisztérium.

A cikk emlékeztet rá, hogy mivel az EU-források 10,2 milliárd eurós szeletét december közepén feloldotta az Európai Bizottság, a kormány pedig ehhez az uniós kifizetésekhez kötötte a pedagógusok jelentősebb fizetésemelését, most lépett a kabinet.

A 2024. január 1-jétől alkalmazandó új, nagyobb emelést tartalmazó bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye nem lehet kevesebb Pedagógus I. besorolás esetén 538 000 forintnál, Pedagógus II. kategóriában 555 000 forintnál, Mesterpedagógusnál 630 000 forintnál, Kutatótanár esetében pedig 750 000 forintnál.

A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további 2%-os, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további 4%-os illetményemeléssel ismerné el.

Korábban Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy ha az uniós források megérkeznek, 2024. január 1-jével meg tudják emelni a pedagógusok bérét, ez pedig közel bruttó 700 000 forintos átlagbért jelentene. Ez most még odébb van.

A pedagógus minősítés és az intézményi tanfelügyelet eljárásait is újraszabályozzák, előbbi például önkéntessé válik.
forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?