Egyéb

Megdöbbentő statisztika: ennyit hibáznak az idős sofőrök

Az idősek valóban rosszabbul vezetnek, mint a fiatalok? Tényleg közlekedési kockázatot jelentenek? Szükség van szigorúbb vizsgálatokra és gyakori ellenőrzésekre?

 

 

 

A német szövetségi statisztikai hivatal szerint az ittasan okozott balesetek az idősek esetében a legritkábbak. Más típusú vezetési hibák azonban gyakrabban fordulnak elő ebben a korcsoportban – írja a Kronen Zeitung.

Inkább figyelmetlenek, mint vakmerőek: nem meglepő, hogy a gyorshajtás az időseket érintő autóbaleseteknél alig játszik szerepet. Ehelyett a 65 év felettiek gyakran hibáznak forduláskor és manőverezéskor. Ők jóval nagyobb eséllyel követnek el elsőbbségi szabálysértést, mint a fiatalabb sofőrök.

Általában forduláskor, tolatáskor és induláskor hibázik a legtöbb autós. Míg a balesetet szenvedő idősek körülbelül 22,3 százaléka követett el súlyosabb hibát, addig a fiatalabbaknál ez 19,2 százalék volt. A 65 év alattiaknál gyakrabban fordult elő, hogy figyelmen kívül hagyják más járművek elsőbbségét.

Ezzel szemben az idős embereket lényegesen ritkábban vádolják a követési távolság be nem tartásával (10,8%), gyorshajtással (5,2%) vagy ittas vezetéssel (1,1 %).

A lakosságon belüli arányukhoz képest az idősebbek kisebb valószínűséggel lesznek részesei közlekedési baleseteknek, mint a fiatalok. Ennek egyik oka a közúti forgalomban való alacsonyabb részvétel, például nem mennek naponta munkába kocsival.

Ha azonban az idősek olyan balesetet szenvednek, amely személyi sérüléssel jár, akkor legtöbbször ők a hibásak. Tavaly az ilyen esetek több mint kétharmadánál (68,7 százalék) a 65 év felettiek voltak a felelősek. A +75 éves sofőrök közül pedig négyből három hibázott (76,6%), ami messze a legmagasabb adat az összes korcsoportot nézve.

Összehasonlításképpen: a 65 év alatti vezetők 55,2 százaléka hibázott. Ebben a korcsoportban különösen a fiatal sofőrök okoznak aránytalanul sok balesetet: Ha 18 és 20 év közötti fiatal felnőttek ültek az autó volánja mögött, az esetek 70,8 százalékában ők a felelősek a balesetért.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?