Életmód

70 évesen szült ikreket egy ugandai nő

Ikreket szült egy 70 éves ugandai nő – írja a BBC. Safina Namukwaya IVF segítségével lett terhes, egy fővárosi (kampalai) kórházban szült. A kórház közleményéből nem derült ki, hogy a petesejt donortól származott, vagy még fiatalabb korában fagyasztotta le.

 

 

 

A menopauza a legtöbb nőnél 45-55 éves kor körül következik be, és ez után nagyon lecsökken az esélye, hogy teherbe essenek. Ettől függetlenül egyáltalán nem példátlan. A jelenlegi rekordtartó az indiai Erramatti Mangamma, aki 2019-ben, 73 évesen szült.

Az ikrek szerdán, dél körül, császármetszéssel születtek. Nem ez volt a nő első IVF-es köre, 2020-ban egy kislányt szült hasonló beavatkozással. Most azt állítja, hogy a partnere – miután megtudta, hogy ikreket vár – elhagyta.

„A férfiak nem szeretik, ha megmondod nekik, hogy több mint egy gyereket vársz. Amióta bekerültem a kórházba, egyszer sem látogatott meg”

– mondta az ugandai Daily Monitornak.

Azt mondta, hogy egész életében másoknak segített felnevelni a gyerekeiket, akik miután felnőttek, magára hagyták. Elgondolkozott azon, hogy ki fog rá vigyázni, ha megöregszik. Emellett azért is döntött az IVF mellett, mert állítása szerint csúfolták, amiért nem volt gyereke.

Az IVF (in-vitro megtermékenyítés) úgy működik, hogy kiszednek egy petesejtet (vagy egy donorét, vagy az adott nőét) a méhből, azt egy laborban spermával megtermékenyítik, majd beültetik a nő méhébe, ahol – ha minden a tervek szerint alakul, márpedig nem mindig van így – az embrió a hagyományos módon fejlődik tovább.

forrás: telex.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?