Belföld

Benzin ára 2024: Ennyibe kerülhet 2024 január 1-től egy liter benzin

Benzin ára 2024 – Már biztos, hogy emelkedni fog az üzemanyagok ára

 

 

 

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyi lehet a benzin ára 2024-ben, ezért összeszedtük az eddigi információkat. A MOL vállalat vezetője, aki az elnök-vezérigazgatói posztot tölti be, nemrégiben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a közelgő új év, azaz 2024. január 1-jétől kezdve a benzin literenkénti ára jelentős mértékű emelkedésen fog átesni, mely összességében 41 forintos növekedést jelent. Hangsúlyozta, hogy ez az áremelkedés az Európai Unió által előírt szabályozásból fakad, ezért előrelátható volt, hogy előbb vagy utóbb elkerülhetetlenül szembesülünk majd ezzel a helyzettel. Meglátása szerint a benzin árának ismételt, túlzottan alacsony szintre történő süllyedése kritikus problémát eredményezne, mivel ismét felszínre kerülne az üzemanyag-turizmus kellemetlen kérdése.

Közben a Független Benzinkutak Szövetségének második számú vezetője, az alelnök, egy nappal később határozottan bírálta az extraprofitadó emelkedését, amit „felháborítónak és teljességgel elfogadhatatlannak” ítélt. Gépész László, az alelnök, úgy vélekedik, hogy az adóemelés mögötti fő motiváció az lehet, hogy a kisebb méretű benzinkutak működését teljesen ellehetetlenítsék. Rávilágított arra a tényre, hogy a kisebb üzemanyag-értékesítőknek évente minimum egymillió liter üzemanyagot kell értékesíteniük ahhoz, hogy a piacon maradhassanak. Ezzel szemben egy MOL-kút éves forgalma nagyságrendileg 8-15 millió liter között mozog, amint azt az Index hírportál is megerősítette a jelentésében.

A képen egy MOL benzinkút van

„Az extraprofitadó emelése azért is felháborító, mivel ezt a tételt a teljes bevételre, vagyis a jövedéki adóval már terhelt összegre vetik ki. A kutak jövő évi pénzforgalmát pedig épp a jövedéki adó emelése fogja megdobni. Azaz a kormány a jövedéki adó emelése révén jelentős részben hozzájárul ahhoz, hogy a korábbi húszszorosára növő extraprofitadót is kivethesse, gyakorlatilag minden még életképes kisebb kútra. A jövedéki adó bruttó 41 forintos – nettó 33 forintos – emelése Brüsszelre hivatkozva mellébeszélés, hiszen az Európai Unió előírásai szerint elegendő lenne nettó 12 forinttal emelni a közterhet”- mondta Gépész László a MagyarHangnak.

Az üzemanyag-piaci elemzésekkel foglalkozó Holtankoljak.hu vállalat vezetője, Bujdos Eszter kifejtette a , hogy a jelenlegi izraeli-palesztin konfliktus nem gyakorol közvetlen és érezhető hatást az olajpiaci árak alakulására, legalábbis egyelőre nem generált pánikszerű reakciókat a piacon. Úgy véli, hogy reális esély mutatkozik arra, hogy a Brent nyersolajfajta ára továbbra is az 80 és 100 amerikai dollár közötti sávban marad, ez befolyásolhatja a benzin árát 2024-ben. Hangsúlyozta, hogy a magyar forint váltóárfolyama az utóbbi időben jellemzően stabilitást mutatott, és ennek alapján nem prognosztizál nagymértékű kilengéseket a közeljövőben. Bujdos Eszter arra is rámutatott, hogy az üzemanyagok kiskereskedelmi árait a jelenlegi körülmények között nincsenek olyan erők, amelyek döntően befolyásolnák, vagy jelentős változásokat eredményeznének az árakban.

A benzin ára 2024-ben biztosan emelkedni fog

A jogszabályi változások és az adózási szabályok módosulása jelentős befolyással bír az árak alakulására és ennek következtében a kiskereskedelmi szektorra is. Bujdos Eszter álláspontja szerint a kormányzati stratégia a számottevő többletbevétel megszerzése mellett elsősorban a nagyvállalatok piaci helyzetének előnyben részesítésére irányul. A jövedéki adó tervezett növekedését a benzinkutak nem fogják egyszerűen lenyelni, mert ez jelentős extra kiadást jelent számukra, amit nem képesek saját erőforrásaikból fedezni. A szakemberek szerint szinte biztos, hogy drága lesz a benzin ára 2024-ben.

A kisebb benzinkutak eddig általában kedvezőbb költségstruktúrával működtek és kevesebb szolgáltatást nyújtottak, ami lehetővé tette számukra, hogy akár 10-20 forinttal alacsonyabb áron kínálják az üzemanyagot. Azonban az adóemelések következtében várhatóan elveszítik ezt a versenyelőnyt.

Ennyi lehet a benzin ára 2024-ben

Ennyi lehet a benzin ára 2024-ben: A 2024. január 1-jétől életbe lépő jövedékiadó-emelés hatására az üzemanyagok ára 41 forinttal fog megemelkedni, ami azt vetíti előre, hogy az új év kezdetétől a fogyasztóknak körülbelül 700 forintos árszintre kell beállítaniuk a költségvetésüket az üzemanyagok tekintetében.

Ezt az áremelkedést az üzemanyagok piacának érdekvédelmi szervezete kifejezetten támadás alá vette, és az intézkedést nem csupán meglepőnek, hanem elfogadhatatlanul terhesnek is ítéli, különösen figyelembe véve a folyamatosan változó gazdasági körülmények és a lakosság életszínvonalát. A szervezet kritikája hangsúlyozza, hogy ez a lépés tovább növeli a fogyasztók terheit egy olyan időszakban, amikor sokan már így is jelentős gazdasági nyomás alatt állnak.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?