Belföld, Életmód, Érdekes

81 évesen is éjszakai műszakban vezet az ország taxisnénije, Ildikó. 62 éve szerezte a jogosítványát és 38 éve taxizik

A kellemetlenkedő alakokat pedig hamar helyre teszi Ildikó néni. 🚖 Nyomjatok neki valamit, lássuk hányótoknak tetszik amit csinál! Döbbenetes életút áll mögötte! Győr egyik legjobb középiskolájában, a Kazinczyban érettségizett, és mindössze kétéves volt, amikor elveszítette az édesanyját.

 

 

 

Később azért állt taxisnak, hogy a beteg édesapjáról gondoskodni tudjon:

„Jó tanuló voltam, fiatal koromtól kezdve szerettem a fizikát, és imádtam mindent, ami berreg. 1961-ben letettem a tehergépkocsi-vezetői vizsgát, de nőként sehova sem akartak felvenni.

Végül bejutottam a megyei párttitkárhoz, és egyszerűen közöltem vele, hogy Lombos elvtárs, minden engedélyem megvan, mégsem hagynak dolgozni!

Mit mondjak, eléggé meglepődött, de egy hét múlva már a Volánnál kezdtem.”

A Volánnál és a GyÁÉV-nél eltöltött idő után 1985-ben váltott taxira, egy Volga volt az első kocsija. Azt mondja, ebben a szakmában nem lehet ijedősnek lenni, főleg, mert már jó ideje csak éjszaka vállal műszakot:

„Boxert nem lehet használni, de a kezem tele van nagy gyűrűkkel, ami olykor jól jön. Egyszer egy ittas pasas elkezdett illetlen helyekre nyúlkálni az autóban, mondtam neki, hogy álljon le, de csak folytatta.

Mit csinálhattam volna, alaposan képen töröltem, attól lenyugodott. Egyébként békés a természetem, de a pimaszkodást és a káromkodást senkitől nem tűröm el”

– mondja határozottan.

„A legtávolabbi fuvarom az olaszországi Triesztbe vezetett, a legközelebbi pedig a győri vasútállomástól a Rába hotelig.

Egy nagy kalapos úriember hívott taxit az állomásra, rögtön megismertem, hogy Markó Ivánról van szó. Elvinne a Rába Hotelig?

– kérdezte.

Mondom, művész úr, természetesen, hiszen az elmúlt 20 évben számtalanszor utazott már velem.”

„Nem szeretem a hőséget és a dugót az utakon, ezért dolgozom este. Délután ötkor kezdek, éjfél után végzek.

Szerepeltem már a tévében és újságokban, így sokan megismernek. Vannak utasok, akik közös fotót kérnek tőlem, ez mindig jólesik.

Szerencsém is van, hiszen egy kedves taxistársam bevett maga mellé váltótársnak, így most ketten egy autóval dolgozunk.

Most újítottam meg a jogosítványom, ami két év múlva jár le, akkor befejezem a taxizást, de valami más munka után kell majd néznem, hogy kiegészítsem a nyugdíjamat”

– mondja Ildikó.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?