Életmód

7 jel, ami segít felismerni, ha egy barátod féltékeny rád

A legjobb barátok sem mindig őszinték. A fel nem ismert vagy figyelmen kívül hagyott irigység mérgező viselkedéssé válhat, és teljesen átalakíthatja egy személy viselkedését. Mivel a legtöbb ember igyekszik elrejti ezt az érzést, mindig nagyon nehéz felismerni, ha létezik. Van azonban néhány módja annak, hogy megállapítsuk, ha egy barátunk negatív érzéseket táplál irántunk. Tudjuk, hogy egy irigy barát sok kárt okozhat nekünk, ezért úgy döntöttünk, hogy mutatunk néhány módszert, amik segíthetnek felismerni és kezelni ezt a helyzetet.

 

 

 

1 Egyszerre dicsérnek és sértegetnek
Közös ház

Ha egy barátod féltékeny rád, akkor is támadni fog, amikor bókol neked. Nagyon fontos, hogy odafigyelj arra, mit is mondanak neked az emberek, mert a szavak sokkal többet elárulnak, mint gondolnád. És persze nagyon vigyázz a passzív-agresszív kifejezésekkel.

Például, amikor új munkát kapunk, egy barátunk megdicsérhet minket azzal, hogy: „Ez csodálatos! De nagyon ritka, hogy ilyen kevés tapasztalattal felvesznek valakit. Mindenesetre gratulálok”. Az ilyen mondatok bóknak hangzanak, de rengeteg rejtett (negatív) üzenetet hordoznak.

2 Gúnyt űznek a hibáinkból
Kirúgás

Egy irigy barát mindig készen áll arra, hogy azt mondja: „Én megmondtam”, még akkor is, ha a hiba már régen történt. Mintha örülnének és elégedetten emlékeznének a kudarcodra. Soha ne állj olyan ember mellé, aki örömét leli más emberek szerencsétlenségében.

3 Kifogásokat keresnek, hogy távol maradjanak tőled
kifogáskeresés

Érezted már úgy, hogy egy barátod minden ok nélkül kerülni kezdett téged? A féltékeny emberek gyakran döntenek úgy, hogy eltávolodnak, és kifogásokat találnak ki, csak azért, hogy ne találkozzanak másokkal. A legjobb módja a barátod hozzáállásának ellenőrzésének, ha megnézed, hogy miközben téged lepattint, mennyire tartja a személyes kapcsolatot más emberekkel a baráti társaságotokból.

4 Pletykálnak rólad
kibeszélés

Nem ritka, hogy egy barát mélyen legbelül irigykedik a másikra, de ez az érzés legtöbbször észrevétlen marad. Elsőre a reakció gyakran egyszerű antipátiának tűnhet, különösen akkor, ha te elérsz valamit, amire a barátod mindig is nagyon vágyott. Ilyen helyzetekben nem ritka, hogy másoktól kell visszahallanod, hogy a „barátod” rossz híredet próbálja kelteni a hátad mögött. Általában csak azért teszik, hogy felsőbbrendűnek érezzék magukat.

Ha úgy döntesz, hogy szembesíted a barátodat azzal, hogy a hátad mögött beszél, akkor valószínűleg készen áll majd valamilyen kifogással, és azt mondja például, hogy „nem úgy értette”, de akár arrogánsan is reagálhat.

5 Azt mondják, szerencsés vagy
szerencsés vagy

Az „Ó, szerencséd volt” típusú mondatok egy társasjáték közben például teljesen normálisak. De amikor a barátod azt mondja, hogy csak a szerencsének köszönheted, hogy felvettek egy számodra fontos állásra, az már más tészta. Ugyanez igaz a kapcsolatainkra is, különösen, ha egy kedves emberrel kezdünk randevúzni.

Az ilyen viselkedés nem feltétlenül arra utal, hogy a barátod gyűlöl téged, ez inkább csak a féltékenység, ami akaratlanul is kikívánkozik belőle. Más szóval, csak azért csinálja, hogy jobban érezze magát.

6 Lekicsinylik az eredményeidet
lekicsinyítik az eredményed

Az a személy, aki nagyon irigykedik másokra, általában nem érzi jól magát a bőrében, ezért kénytelen lekicsinyelni mások teljesítményét. Ha a barátod így érez veled kapcsolatban, valószínűleg valami rosszat fog majd mondani válaszul arra a kijelentésre, amit valamelyik eredményedről teszel. Valami olyasmit, hogy: „Jobb, ha nem ünnepelsz, még vannak más vizsgáink is az év végéig”.

Van egy másik módja is annak, hogy egy barát elterelje a reflektorfényt az eredményeidről. Egyszerűen átléphetnek a történeted felett, és kommentálhatnak valami pozitív dolgot magukról. Például: „Az én jegyem még a tiédnél is jobb volt egy sokkal nehezebb vizsgán”.

7 Mindig közel akarnak lenni hozzád
közel vannak hozzád

Még néhány irigy ember kerülni fog mindenféle kapcsolatot veled, addig mások mindent megtesznek azért, hogy ott legyenek melletted. A kutatások szerint az irigység közelebb hozhatja egymáshoz az embereket, de nem jó értelemben. Hiszen egy ilyen ember közelében lenni egészen más, mint egy igazi barát mellett.

Ha az egyik ember túl sok időt tölt a másik mellett, féltékenység alakulhat ki a kapcsolatukban. Ha egy szórakozóhelyen vagy bármilyen más társasági környezetben vagy, nézz arra a barátodra, aki mindig melletted van, és figyeld meg, hogy nem néz-e el gyorsan. Ilyenkor az történik, hogy az illető a te tulajdonságaidból táplálkozik, és megpróbálja átvenni a legjobb tulajdonságaidat, mint egy megszállott.

Te vettél már észre ilyen jeleket egy barátodon? Ismersz még olyan viselkedésformákat, amik gyakran irigységre utalnak? Ne felejtsd el megosztani velünk hozzászólásban.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?