Érdekes

Melyik tojás a legegészségesebb? Elárulja a sárgája színe

A tojás minőségéről annak sárgája is árulkodik.

 

 

 

A szakértők olyannyira javasolják a tojás fogyasztását az egészségesen kiegyensúlyozott táplálkozás részeként, hogy akár heti 10-12 tojás mennyiséget is ajánljanak. Ami azért, ha belegondolunk nem is olyan sok. Egy átlagos tyúktojás olyan kulcsfontosságú tápanyagokban és vitaminokban gazdag, mint az A- és D-vitamin, a B12-vitamin, folsav, szelén, a niacin (B3-vitamin), jód, cink és magnézium. Ezek a vitaminok olyan krónikus állapotok megelőzésénél játszanak nagy szerepet, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a kognitív képességek csökkenése, mind az Alzheimer-kór, és sok születési rendellenesség, köztük a Down-kór kialakulása is.

Utóbbi miatt is szoktak úgy utalni a tojásra, hogy olyan egészséges, mint az anyatej, és ezért is nagyon fontos, hogy a terhesség idején a kismamák gyakran fogyasszák.

A tojássárgájában pedig nagy mennyiségben megtalálható lutein és zeaxantin karotinoid, bizonyítottan csökkentik az időskori makula degeneráció kockázatát, amely súlyos esetekben akár vaksághoz is vezethet. Egy tanulmány során, olyan embereket vizsgáltak a kutatók, akik 12 héten át ettek napi szinten tojást. A 12 hét előtti és a későbbi szem vizsgálatuk magáért beszélt. A vizsgált személyek vérének zeaxantin szintje megnőtt, ezáltal pedig megnőtt a makuláris pigment optikai sűrűsége, mely megakadályozza, hogy valaha is kialakulhasson náluk makula degeneráció.

Ezenkívül a tojás kiváló fehérje forrás. A fehérjékről pedig tudjuk, hogy fokozzák a jóllakottságérzést. Azért is ajánlják a főtt tojás fogyasztását fogyókúrázóknak, mert egy kutatás szerint, akik reggelire elfogyasztanak két tojást ezzel elősegíthetik a jóllakottságérzés kialakulását és alacsonyabb lesz a napi energia bevitelük.

Tudtátok, hogy a tojás sárgájának színe kizárólag attól függ, hogy mit eszik a tyúk? Illetve nem is attól mit, inkább attól, mennyire változatosan.
A sárgaságért felelős színanyagok ugyanis kizárólag a takarmányból származnak: más kaja, más színű tojás sárga.

Nem úgy, mint a tojáshéj, aminek színe genetika, azaz fajta függő. A bolti tojás sárgája inkább citromsárga, a házi, vagy szabadtartású tyúké pedig narancsosabb, de nagyon változó. A legdurvább mély sárga szint akkor kapja a tojás, ha a pipi klasszikus, kapirgálós életmódot folytathat. Kénye kedve és napi hangulata szerint csipegethet némi zöldet, magokat, tücsköt-bogarat, na meg amit talál. Valljuk be, manapság viszonylag kevés tyúknak adatik ilyen életforma. Annak, ugyanis, hogy a boltban mindig legyen tojás, komoly ára van. Egyen takarmány és zárt tartás. A zárt tartású tyúkok tojása akkor lesz teltebb színű, ha nem csak kukoricát, de legalább valamilyen zöldtakarmányt is kapnak. Okosságok és színerősítő adalékok persze itt is vannak. Ahol nem használnak ilyeneket (pl. bio gazdaság), ott gyakrabban fordul elő halványabb tojás. A tojás pedig tényleg jó dolog, azt mondják szupertáplálék. De ahogy a kutyából sem lesz szalonna, a nagyüzemi tojásból sem szupertáplálék. Tápos tyúk nem tojik szupertojást.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?