Belföld

Előterjesztést nyújtottak be, hogy eltöröljék Magyarországon az óraátállítást

Balassa Péter határozati javaslatot nyújtott be az óraátállítás megszüntetésének szükségességéről. A képviselő szerint az Orbán-kormánynak mielőbb lépnie kell azért, hogy a kétszeri óraátállítást eltöröljék, és csak a nyári időszámítás maradjon.

 

 

 

A Jobbik politikusa azt követően nyújtotta be az előterjesztését, hogy a törvényjavaslatát december 24. munkaszüneti nappá nyilvánításáról a fideszes többségű bizottság tárgysorozatba se vette – írja a 24.hu.

Balassa az újabb előterjesztésében emlékeztetett rá, hogy a nyári időszámítást az I. világháború idején energiamegtakarítás céljából vezették be, majd hazánkban 1957-ben megszüntették. Később, 1980-ban, az 1973-as nagy olajválság hatására rendelték el újra. Az akkoriban kitűzött célok teljesültek, sikerült energiát megtakarítani, ám a szakemberek szerint az évi két váltás gazdaságilag már felesleges.

Az óraátállítás eltörlését négy éve az Európai Unióban is kezdeményezték, ám azóta sem született végleges döntés, ezért október 29-én ismét átállítjuk az órákat hajnali 3 óráról 2 órára. Ekkor kezdődik a téli időszámítás.

Balassa Péter szerint Magyarországnak a téli időszámítás helyett a nyárit kellene választani, hiszen a több természetes fény vitathatatlanul kedvező hatást gyakorol a szorongásra, a depresszióra, így csökkenteni lehetne az öngyilkosságok számát is. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az óraállítás miatti cirkadiánritmus-zavar több egészségügyi problémát is okozhat: ilyen a szívroham és a szélütés kockázatának növekedése, de elég csak az alvási szokások megváltozására és az abból fakadó mentális problémákra, kialvatlanságra gondolni.

A váltást az energiaválság okozta problémák is indokolnák. Balassa Péter szerint Észak-Macedónia után Európa több országában is véglegesítették a nyári időszámítást. Mint írta, a jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak ilyen mértékben elszabadultak, mindent meg kell tenni azért, hogy az emberek át tudják vészelni ezt a nehéz időszakot.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?