Belföld

8 hátborzongató HORROR hely Magyarországon, ahova nem mersz belépni

 

 

 

8. Szellemváros, Szentkirályszabadja

A Hupikék törpikékben Hókuszpók azzal a meglepő kijelentéssel szembesít minket, hogy „az élet nemcsak játék és mese”. Ez az állítás számos gondolati dimenziót nyit meg. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy az életünk csak a mesékben szereplő boldog befejezésekkel és a játékok könnyedségével bír, de az igazság az, hogy az élet teli van kihívásokkal, próbatételekkel és váratlan fordulatokkal. Mégis, minden nehézség ellenére az életünkben számtalan különleges és lenyűgöző pillanat található, amelyek értékes emlékekké válnak.

Szellemváros, Szentkirályszabadja

Egy ilyen lenyűgöző, de egyben elgondolkodtató helyszín Magyarországon az ország legnagyobb szellemvárosa. Ez a város az orosz katonai megszállás emlékét őrzi, egy olyan kor maradványa, amelyben az emberek élete teljesen más volt, mint ma. Az idő vasfoga itt is érezteti hatását, és a város már nem az embereknek ad otthont. A természet hatalmas ereje által újra benépesítve a város utcáit, házait most nyuszik, őzikék és egyéb állatok járják. A hely különös atmoszférájával és történelmével az „magyar Csernobil” névvel vált ismertté a nagyközönség számára. Bár az idő múltával a város egyre inkább elveszti eredeti karakterét, mégis valami mély és titokzatos szépség rejtőzik a romos épületek között, emlékeztetve minket az emberiség történelmének állandó változásaira.

7. Ó-Ebergényi Kastély, Vasszécsény

Az Ó-Ebergényi Kastélyt és annak titokzatos környezetét számos legenda övezi. Ezek a történetek, bár sokan azt gondolják, hogy régi időkre nyúlnak vissza, valójában sokkal frissebbek. A 2000-es évek elején egy különösen rejtélyes eset került az érdeklődés középpontjába. Egy helyi rendezvény keretében kiállítást tartottak a kastély falai között, és egy fotós hölgy is jelen volt, hogy megörökítse az eseményt. Mikor azonban kinyomtatta a képeit, azokon nem várt szellemalakok bukkantak fel, amelyek a látogatókat és a helybelieket egyaránt megdöbbentették.

Ó-Ebergényi Kastély, Vasszécsény

Az Ó-Ebergényi Kastély története számos rejtélyt rejt. Az épületet az 1300-as évek során emelték, egy korábbi erődítmény romjain. Az már ismert tény, hogy a kastély föld alatti összeköttetésben áll az Új-Ebergényi Kastéllyal, de az is pletykák tárgya, hogy további, eddig felfedezetlen alagutak húzódnak a kastély alatt. Az évszázadok során számos család élt itt, így nem könnyű meghatározni, hogy a kastélyban hallott különös hangok és a szellemi megjelenések melyik korhoz vagy melyik családhoz köthetőek. Az is lehet, hogy a hallott zajok és látott alakok a kastély építésének korai idejéből vagy az eredeti erődítmény sötét eseményeiből erednek. Az egyetlen biztos tény, hogy a kastély falai között sok a megmagyarázatlan és titokzatos esemény, amelyek még ma is sokak fantáziáját mozgatják meg.

6. Siroki vár, Sirok

A vulkáni eredetű hegycsúcson magasodó, impozáns vár egykor az egész környéket uraló, erődítményként működött. Ez a monumentális építmény, mely évszázadokon át állta a próbát, számtalan háborúban, ostromban és csatában volt részese. A vár vastag, ódon falai mintha mesélnék a történelem sorsfordító pillanatait, azokat a napokat, amikor lovagok, katonák és polgárok sorsa a várfalak között dőlt el. Még ma is, amikor már múzeumként látogatható, ha a látogatók csendben hallgatóznak, a múlt szele mintha végigsuhanna a kőfalak között, és halkan mesélne a régmúlt hőseiről.

A képen a Siroki vár látható.

Amikor a vár útvesztőiben sétálgatunk, a történelem hirtelen megelevenedik előttünk. A kopott kőpadlón sétálva könnyen elképzelhetjük az egykori várvédők mindennapjait, azokat a feszült pillanatokat, amikor a várat támadás érte, vagy éppen a békésebb időszakokat, amikor a várban élet zajlott. A vár alatt húzódó sziklás ösvényt követve, a táj szépsége lenyűgöz minden látogatót. Nem messze a vártól, egy kisebb sétával elérhető a Barát és az Apáca nevű különleges sziklaformáció, amelyek mintha csak a történelem és a természet alkotásai lennének. Ezen a vidéken húzódik a népszerű Kéktúra útvonal is, amely további kalandokat ígér a természet- és történelemszeretőknek. A vár és környéke halloweenkor különösen izgalmas programot kínál azoknak, akik szeretnék felfedezni a történelem rejtett zugait és egy kis izgalomra vágynak.

5. Boszorkánysziget, Szeged

A cserjékkel és sűrű bokrokkal borított kis félsziget szinte elrejtőzik a szegedi Tisza partján, mintha maga is el akarna bújni a világ elől. Pedig ez a látszólag csendes és békés helyszín Magyarország történelmének egyik legszomorúbb és legsötétebb eseményének tanúja volt. A középkori Európát sújtó boszorkányüldözések Magyarországot sem kerülték el, és Szeged városa sajnos hírhedtté vált ezen üldözések kapcsán. A 124, hazánkban dokumentált boszorkányper közül sokat éppen itt, Szegeden bonyolították le, és sajnos ezek a perek túlságosan gyakran végződtek kegyetlen halálos ítéletekkel.

A szegedi boszorkánysziget.

1728. július 23-án, egy forró nyári napon, három máglya gyulladt ki a Tisza melletti félszigeten. Ezen a rettenetes napon hat férfi és hat nő vesztette életét a lángokban, megpecsételve sorsukat azok az abszurd vádak, melyeket ellenejük fogalmaztak meg. A per során a vádoltak – köztük javasasszonyok, füvesemberek, bábák és gyógyítók – kuruzslással és boszorkánysággal kerültek vád alá. A kínzások, a kiszolgáltatottság és a megfélemlítés miatt sokan beismerték a vádakat, hiába voltak ártatlanok. A helyi legendák és mesék szerint a máglyán életüket vesztett emberek szellemei nem találták meg a nyugalmat, és ma is a félszigeten kóborolnak, mintha még mindig válaszokat keresnének sorsuk miértjére és az emberi kegyetlenség okaira.

4. Kripta-villa, Fonyód

A különleges, rózsaszín árnyalatú villa egy mélyen tragikus, mégis örök szerelemnek állít emléket. 1910-ben, Abrudbányai-Rédiger Ödön, aki akkoriban erdélyi patikus volt, beleszeretett a lenyűgöző szépségű Magdusba. Már mindent elrendeztek a közös jövőjükre, az esküvő időpontját is kitűzték, de a végzet közbeszólt: a fiatal, mindössze 19 éves menyasszony váratlanul elhunyt.

Megrázva a tragédiától, Ödön összegyűjtötte kedvese utolsó emléktárgyait és hosszú ideig gyászolta elvesztését. A trianoni döntést követően úgy döntött, hogy a magyar határokon belül keres új otthont magának. Az idő múlásával új családot alapított és jelentős vagyonra tett szert, de a múlt és az első szerelme emléke sosem hagyta nyugodni. Amikor Erdély átmeneti időszakban ismét Magyarországhoz tartozott, az akkor már családos Ödön úgy döntött, hogy Magdus földi maradványait hazahozza, és megfelelő emlékhelyet keres neki.

A fonyódi kripta villa belülről.

Ez a keresés vezette Fonyódra, a panorámás Sipos-dombra, ahol gyönyörű villát emeltetett. A villa alsó szintjén egy emlékszobát rendezett be a tragikusan fiatalon elhunyt szerelmének, míg a felső részen a saját családja számára kialakított lakóteret. Azonban az öröm nem tartott sokáig: az 1950-es években az állam elkobozta a család vagyonát. A Kripta Villa egy időre turisztikai célokat szolgált, de később az állapota megromlott és csupán raktárként használták.

Nemrégiben azonban az épület újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Az alsó szinten Ödön és Magdus életnagyságú szobra őrzi a két szerelmes emlékét. A hiedelem szerint, aki meglátogatja ezt a helyet, annak a szerelem érzése soha nem fog elhalványulni.

3. Derenk, a kísértetfalu

Derenk falu története igazán különös és egyben mélyen tragikus fejezete a történelemnek. Ez a középkori eredetű település, amely a 18. század elején egyszer már teljesen kiürült, egy idő után újra élettel tellett meg, amikor az Esterházy család kezdeményezésére a környező tájakra szepességi górál családok érkeztek. Ezek a családok lengyel jobbágyok voltak, akiket sajátos kultúrájuk és hagyományaik miatt választottak ki erre a célra.

Ami azonban igazán különlegessé tette ezt a falut, az a helyi lengyelség volt. Ezek az emberek olyan szoros közösséget alkottak, amelyet a későbbi évszázadok sem tudtak szétszakítani. Ennek a zárt közösségnek köszönhetően az itt élők még a mai napig megőrizték számos archaikus, lengyel fordulatot a beszédükben, ami számukra egyfajta azonosságtudatot is jelent.

Azonban a 20. század nem kegyelmezett ennek az egyedülálló településnek. 1943-ban a falu sorsa sajnos megpecsételődött. Horthy Miklós, a kormányzó, egy medvéskert létrehozásával kacérkodott a falu közelében. Annak érdekében, hogy a vadászatai során zavartalanul élvezhesse a természet nyugalmát, a környező településeken kezdte el elhelyezni a derenki lakosságot. Ebben a mozgatásban az is benne rejlett, hogy meg akarta törni ezt az erős, összetartó közösséget.

1943-ra a falu környékén már munkaszolgálatosokat szállító vonatok és katonai járművek közlekedtek, ami azt jelezte, hogy a falu gyakorlatilag megszűnt létezni. A tragédia végkifejleteként a korábban oly erős góráli közösség tagjai szétszóródtak a környező falvakban, és Derenk falu emléke csak a történelem könyvekben maradt meg.

2. Fekete kastély, Balatonederics

A Balaton partjának közelében, Balatonedericsen található egy igazi kísértetkastély, melynek neve a Fekete kastély. Sokan vitatják, hogy a nevét vajon az épület tetőjének vagy az ajtó- és ablakkereteinek sötét színéről kapta-e, azonban sokak szerint a „fekete” jelző a sötét, horrorba illő múltjára is utalhat.

A kastély falai között számos tragédia zajlott le. Az első ismert gyilkosság 1912-ben történt, amikor a falu gulyása féltékenységből meggyilkolta a kastély szakácsnőjét, akivel mély érzelmek kötötték össze. Nedeczky Jenő, a kastély tulajdonosa két évvel később öngyilkos lett.

Fekete kastély, Balatonederics

Hirtelen tettét sokan nem értették, de az új tulajdonos sorsa is hasonlóan alakult. Miután kiderült, hogy felesége megcsalta, ő is önkezével vetett véget életének. Az asszony következő választottja, egy férfit, akit sok házasságtöréssel vádoltak, szintén nem maradt sokáig: elhagyta feleségét, magával véve a család vagyonának nagy részét.

Az özvegy nő nem sokáig keseredett azonban, hiszen hamarosan egy volt miniszteri tanácsos vette meg a kastélyt tőle. Később azonban kiderült, hogy a férfi nem is volt olyan ártalmatlan, mint azt elsőre gondolták: kétszínű játékot űzött a háborús évek alatt. Látszólag a németeknek dolgozott, ám titokban az oroszoknak szolgált. Amikor a németek sejtették az igazságot, a tanácsos gyorsan elhagyta ezt a világot, mielőtt a német hadsereg megérkezett volna.

A háború után a kastélyt üdülővé alakították át, de az évek során az állaga annyira leromlott, hogy mára egy elhagyatott, romos épületté vált. A gazos udvar és a kiürült falak ma már csak azokat a sorsokat és tragédiákat idézik, melyek itt történtek. Bár a hely kísérteties látványt nyújt, mégis sokakat vonz, akik a történelmi múltat, vagy éppen a horror történeteket keresik. De egy dologban mindenki egyetért: túl közel ehhez az épülethez nem érdemes merészkedni.

1. Kőbányai pincerendszer, Budapest 10. kerület

A kőbányai pincerendszer mélységeiben nem csak a műszaki emlékek és a víz rejlenek, hanem számos horrorba illő történet is született már a falai között. Egyes részeiben, ahol ma már a víz az úr, az ember hátán is megáll a borzongás, gondolva arra, mennyi történelem és rejtély lakozhat ezekben a mélyedésekben.

Az egykori sörgyár területén van egy bejárat, amely még mindig enged betekintést abba a titokzatos járatrengetegbe, amelyet az elmúlt évszázadokban az egykori kőbányából alakítottak ki. Ezt a kőbányászatot a 19. század végén szűntették meg itt teljesen. A föld alatti rendszer azonban nem veszítette el funkcióját: később a sörgyár hűtési és tárolási céljaira használta, míg a II. világháború rettenetes időszakában titkos repülőgép-összeszerelő üzemként és óvóhelyként szolgált.

Kőbányai pincerendszer Budapesten.

A pince falain még ma is érezhető a horror és a múlt szele. Később új funkciót kapott, amikor gombatermesztésre használták. A félhomályos termekben minden sarka évtizedek ipari és emberi tevékenységének emlékét őrzi. Bár a járatokba csak különleges alkalmakkor lehet lemerészkedni, a sörmúzeum és a helytörténeti gyűjtemény mindig várja az érdeklődőket, akik valódi horror történetekre is számíthatnak.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?