Autó

A szakértő szerint ez a 10 autótípus, amelyek értéke garantáltan növekszik: érdemes akár befektetésnek is

Befektetési célzattal autóvásárlás: 10 modell, melynek értéke garantáltan emelkedik szakértők szerint.

 

 

 

Mely jármű hozza a legnagyobb hasznot befektetésként? Az ingatlan és részvény mellett új alternatíva: befektetés autóba. Néhányan a részvények vagy ingatlanok irányába orientálódnak, amikor befektetésről van szó, míg mások autóba fektetik pénzüket. Ez a befektetési forma nem mentes a kockázatoktól, de ha megfontoltan választjuk ki az autómodellt, hosszú távon jelentős haszonnal gazdagodhatunk. Általában azok az autók értéke nő, amelyek ritkák, exkluzívak és kitűnő állapotban vannak tartva. A carVertical szakértői összeállítottak egy listát azon járművekről, melyek az idő múlásával várhatóan értéküket növelik, így a tulajdonosok szép nyereségre tehetnek szert.

Mercedes-Benz 190 (W201)

A Mercedes-Benz 190 (W201) kiemelkedett már a bemutatásakor, és az eltelő idő alatt egyre nagyobb értéket képvisel. A 70-es években a Mercedes-Benz vállalat sokkal nagyobb beruházásokat eszközölt új autók fejlesztésére, mint a legtöbb konkurense, ennek köszönhetően ezek a modellek kivételesen tartósak és megbízhatóak lettek. Nem meglepő, hogy a márkán belül az egyik legikonicusabbnak számító 190 E 2.5-16 Evolution II ma már valóságos gyűjtői darab, amelynek ára meghaladja a százezer dollárt. Ugyanakkor ha valaki egy megbízható, de mégis költséghatékonyabb alternatívát keres, a 2.3, 2.5 vagy 2.6 literes motorral szerelt standard változatok még mindig elérhetők kedvező áron. Az említett erős és tartós motorok, valamint a márkára jellemző kifinomult stílus és minőség kombinációja miatt sokan tekintenek rájuk befektetésként, vagy egyszerűen csak a német mérnöki tudás gyöngyszemeiként. A Mercedes hírnevét erősítve ezek a modellek nem csak az idő próbáját állták ki, hanem a modern autórajongók szívét is meghódították.

Toyota MR2 (MK1)

A Toyota MR2 széria azoknak kínál tökéletes választást, akik az autós élmény minden fontos aspektusát egyetlen modellben keresik – a középen elhelyezett motor, a hátsókerék-meghajtás, az éles gázreakció és a manuális váltó kivételes kombinációját. Az első generációs MR2 nem csak kompresszorral lett ellátva, hanem lenyűgöző teljesítményt is nyújtott, hiszen mindössze 6,5 másodperc alatt gyorsult fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Ez a könnyed, kétüléses sportkocsi, mely karakteres bukó fényszórókkal rendelkezett, a súlyát tekintve is különleges, ugyanis nem éri el az egy tonnát. A Toyota MR2 nem csak a teljesítmény terén, hanem dizájnjában és vezetési élményben nyújtott élményben is egyedülálló, ami igazán vonzóvá teszi azok számára, akik egy kompakt, mégis hatékony sportautót keresnek. Az idő múlásával ez a modell nem csak a Toyota rajongók körében, hanem a klasszikus autógyűjtők között is egyre népszerűbbé vált.

Mazda MX-5 Miata (NA)

A Mazda MX-5, vagy ahogyan sokan ismerik, Miata, a Toyota MR2-nek erős versenytársa lett a sportautók piacán. 1989 és 1997 között gyártott első generációs változata rögtön hatalmas népszerűséget szerzett a köztudatban, és az autós közösség szívén belül is elfoglalta méltó helyét. A Mazda ezt az autót úgy tervezte, hogy kivételes vezetési élményt nyújtson: a könnyed kezelhetőség mellett egy 4 hengeres, megbízható motort is beépítettek bele, amely 133 lóerős teljesítményre képes. A Miata designja és egyszerűsége is számos dícséretet kapott, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy ez az autó igazi ikonikus darabbá váljon a műfajban. Aki valódi, időtálló értéket keres, és szeretné, ha garázsában egy megbízható, mégis karakteres jármű állna, az számára az MX-5 kiváló opció lehet. Sok autórajongó és szakértő egyetért abban, hogy az MX-5 az egyik legtisztább és legautentikusabb vezetési élményt nyújtó sportkocsi a piacon.

Mitsubishi Lancer Evolution IV

Az 1996-ban debütált Lancer Evolution IV az egyik leginkább keresett, kedvező árú modell, amit a Mitsubishi a japán belső piacra tervezett. Az autó aktuális piaci ára 12 000 és 15 000 dollár között kezdődik. A negyedik generációs Lancer Evolution egy kompakt gépkocsi, melynek 4 hengeres motorja 276 lóerős teljesítményt képes leadni. Az autó piaci értékének emelkedését jelentősen befolyásolja, hogy 2015-ben a Mitsubishi megszüntette ezen modell sorozatgyártását, ugyanis a vállalat stratégiájában a hibrid és az elektromos járművek előállítása került előtérbe.

BMW M5 E34

Az M sorozat a BMW-nél mindig is a sportosságot és a prémium minőséget képviselte, ezért a gyűjtők és autós rajongók körében különösen keresettnek számít. Az M5 E34 modell azért is különleges, mert az az időszak, amikor készült, az autógyártás egyik aranykorát jelentette, számos technológiai újítással és kifinomult dizájnnal. Nem csoda tehát, hogy a márkahűségű vásárlók és gyűjtők gyakran tekintik ezt az autót a BMW történelmének egyik csúcspontjának. Amellett, hogy egy kiváló vezetési élményt nyújt, a gyűjtők számára is értékes befektetést jelent, hiszen az eredeti alkatrészekkel rendelkező, jó állapotú példányok ára az évek során várhatóan tovább fog emelkedni.

Honda S2000

Amennyiben a sportos karakter és a meggyőző teljesítmény egyaránt fontos szempont az Ön számára, a Honda S2000 kitűnő választásnak bizonyul. Bár a Mazda MX-5 és a Toyota MR2 mindkettő érdemes riválisai a kategóriának, esetenként kisebb technikai problémákkal néznek szembe, míg az S2000 konstrukciója kimondottan tartósnak és hibamentesnek bizonyult az évek során. Az autó vonzerejét nem csak az említett motoros teljesítménye adja: a finom vonalvezetés, a kiegyensúlyozott vezetési dinamika és a prémium minőségű belső tér is elismerést érdemel. Azok, akik már vezettek egy S2000-est, gyakran említik a kiváló úttartását és a hajtás élvezetes volta miatt emelkedik ki a versenytársai közül. Az autó 1999-es bemutatása óta sok pozitív visszajelzést kapott, és a használt autók piacán ma is jelentős kereslet mutatkozik iránta. Ennek következtében az értéke stabilan magas marad, és az elkövetkező években nem várható nagyobb értékcsökkenés.

Volkswagen Phaeton

A Volkswagen 2002-ben lépett a piacra a Phaeton modellel, amely a luxusautó szegmens új szereplőjeként indult, de nem tudta megvetni a lábát a gyártó portfóliójában. Bár sok ígéretes tulajdonsággal rendelkezett, nehezen tudta felvenni a harcot az olyan már meghatározott brandekkel, mint az Audi A8, a BMW 7-es sorozat vagy a Mercedes-Benz S-osztály. 2016-ban a VW úgy határozott, hogy beszünteti ennek a modellnek a gyártását. Ha ma szeretne egy korai Phaeton-t vásárolni, az ára 3000-4000 dollár körül mozog. Ugyanakkor egy jól karbantartott példány értéke valószínűleg nőni fog a jövőben. A Phaeton a Volkswagen ambiciózus vállalkozása volt, hogy megvettesse magát a felsőkategóriás autók piacán, és érdekessége, hogy a modell a Bentley platformjára épült, melyet gazdag felszerelési listával egészítettek ki.

Land Rover Discovery (Mk1)

A Land Roverek a robusztus terepjáró képességeikkel és magas szintű kényelmükkel hívták fel magukra a figyelmet, bár nem feltétlenül a hosszú távú megbízhatóságuk miatt. Az első generációs Land Rover Discovery azonban kivételt képezett, hiszen ez egy meglehetősen strapabíró, letisztult és stabil gépezetnek bizonyult, ami folyamatosan gyarapítja a népszerűségét az off-road szerelmesei között. Az évek során kevesebb és kevesebb Discovery-t láthatunk az utakon, ami még inkább felértékeli azokat a példányokat, amelyek kiváló állapotban maradtak. Azok a modellek, amelyek egy Rover V8-as motorral büszkélkednek a motorháztetejük alatt, különösen keresettek. Ezeknek az autóknak az értéke nem csak a ritkaságuk miatt nő, hanem azért is, mert az autógyűjtők és rajongók elismerik a márkával és ezzel a különleges motorral járó presztízst. Ezen kívül az idősebb Discovery-k a korszakuk ikonikus tervezését is hordozzák, amely további vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Ford Puma

Felidézi még azt az egyedi külsejű, kisméretű Fordot? Bár karakteres megjelenése volt, a kereslet sosem volt igazán jelentős iránta, így mindössze öt évig volt a piacon. Két évtizeddel később a Puma nevet egy másik, kompakt crossover modell kapta meg. Az autóenthusiasták gyakran érdeklődnek a 80-as évek különleges kialakítású járművei iránt, így ez az eredeti Puma is nagy érdeklődésre tarthat számot a jövőben. Az olyan régi modellek, mint ez a Puma, a retró dizájn kedvelői számára különösen vonzóak lehetnek. Ezen túlmenően az idősebb autók egyfajta emlékeztetők egy olyan korszakra, amikor az autótervezésben nagyobb kreatív szabadság uralkodott, így a mai modern autók között is kiemelkedik egyediségével.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?