Autó

A szakemberek közzétették a valaha létezett 7 legmegbízhatatlanabb motor listáját

A motor az autó szíve, és annak megbízhatósága kritikus a jármű hosszú távú használhatósága szempontjából. Sok autótulajdonos gondolja úgy, hogy ha rendszeresen karbantartja járművét, akkor az a lehető legjobb állapotban lesz. Ám nem minden motor tervezése és gyártása áll azonos minőségi szinten. Vannak olyan motorok a piacon, melyek sajnos hírhedtek gyakori meghibásodásaikról vagy rövid élettartamukról. Ebben a cikkben bemutatjuk a 7 legmegbízhatatlanabb autómotort, amelyekről érdemes tudni, mielőtt autóvásárlásra adnánk a fejünket. Tudatos döntés hozatalával elkerülhetjük a felesleges költségeket és csalódásokat. Egy jól tájékozott vásárló mindig előnyben van.

 

 

 

Mutatjuk melyik 7 a legrosszabbra értékelt motor, amit jobb ha távolról elkerülsz.
BMW-PSA 1.6 „Prince-motor”
  • Teljesítmény: 120 – 211 LE
  • Rizikós évjáratok: 2006-2010
  • Modellek: Mini Cooper, Mini Cooper S, Peugeot 207, 308, 3008, 5008, Partner, Citroёn C3, C3 Picasso, C4, C4 Picasso, C5, Berlingo

Bár azt gondolnánk, hogy egy láncvezérlésű motor garantáltan megbízható, a tapasztalatok mást mutatnak. A láncvezérlés önmagában nem jelent automatikus megbízhatóságot. A BMW és a PSA-csoport együttműködéséből született 1,6 literes motor, amely mind szívómotoros, mind turbófeltöltéses változatban készül, sajnos nem idegen a láncvezérléssel kapcsolatos problémáktól. Ezen motoroknál vezérlési hibák, fogaskerék-kopások és problémás láncok jelenthetnek gondot a tulajdonosok számára. Ezen felül a motorok hajlamosak a kokszosodásra, ami további meghibásodásokhoz vezethet. A turbós változatoknál pedig gyakran találkozhatunk turbóproblémákkal is. Ha mégis ilyen motoros autót tervezünk venni, érdemes a kevésbé erős változatokat előnyben részesíteni: minél nagyobb teljesítmény, annál nagyobb esély a problémákra.

Mercedes-Benz 400 CDI
  • Teljesítmény: 250-260 LE
  • Rizikós évjáratok: 1999-2005
  • Modellek: E400 CDI (W211), S400 CDI (W220), ML400 CDI (W163), G400 CDI (W463)

A Mercedes 4,0 literes V8-as dízelmotorja sajátos hangzásával sokak számára emlékezetes maradt, főként azoknak, akik hosszabb időn keresztül használták. A 400 CDI modellek gyakran kényszerítették a tulajdonosokat szervizlátogatásokra, különösen a hőgazdálkodási problémák miatt, de más műszaki gondok is előfordultak. A motor befecskendezési problémái mellett a hengerfej repedések is gyakoriak voltak. A motor menet közben a legkevésbé várt időpontokban is átválthatott vészüzemmódba, korlátozott teljesítménnyel folytatva az utat a következő szervizig. A motor annyira problémás volt, hogy a Mercedes hat év után döntött a termelés beszüntetése mellett. A dízelmotorok iránt érdeklődőknek ajánlott a 4, 5 vagy 6 hengeres változatokat választaniuk.

BMW 18d/20d
  • Teljesítmény: 122 – 184 LE
  • Rizikós évjáratok: 2007-2011
  • Modellek: 1, 3, 5, X3

A BMW 2,0 literes dízelmotorjai, melyek a N47 kódjellel futnak, költséges hibáikról lettek hírhedtek. Bár a gyártó képes volt a dinamikus vezetési élményt és a takarékos üzemanyag-fogyasztást egyszerre kínálni, ennek megbízhatósági áldozatokkal kellett járnia. A tulajdonosoknak gyakran a megbízhatóság hiányán kell megszenvedniük a motorok gyengébb oldalait. A dízelmotorok kezdetben számos előnnyel kecsegtetnek, de ahogy az autók öregednek és a kilométeróra száma növekszik, előkerülnek a gondok. A láncos vezérlés idővel kinyúlik, aminek következménye lehet vezérlési hiba vagy akár a lánc szakadása, drága motorfelújításra kényszerítve a tulajdonost.

Az indukciós rendszerben lévő pillangószelepek tengelye sem bizonyul tartósnak, és a motorba kerülhetnek, komoly károkat okozva. Ezen hibák megelőzése érdekében rendszeresen, körülbelül 150 ezer kilométerenként érdemes az alkatrészeket cserélni. Ezen túlmenően az erőteljesebb változatoknál az EGR-hűtő szivárgása miatt a visszavezetett égéstermék túl magas hőmérsékleten áramolhat vissza, ami a kokszlerakódás vagy a műanyag szívócső gyulladását okozhatja, sőt, az autó teljes kigyulladásához is vezethet. Szerencsére a 2012 utáni modelleknél ez a probléma kevésbé gyakori, vagy még nem mutatkozott meg.

Toyota 2.2 D4-D / D-CAT dízel
  • Teljesítmény: 136-177 LE
  • Rizikós évjáratok: 2005-2009
  • Modellek: Toyota Avensis, Rav4, Corolla Verso, Auris, Lexus IS220d

A 2,2 literes dízelmotor elegendő teljesítménnyel és nyomatékkal látja el a Toyotákat, különösen az Auris erősebb változatát tekintve. Ugyanakkor a hengerfejtömítést nem a legjobb minőségű anyagból gyártották, ami miatt a motorblokk és a hengerfej idővel eltorzulhat. Ha nem veszik észre időben a keletkező hibát, az egész motor cseréjéhez vezethet. Ha ez a probléma még nem lenne elég elriasztó, hozzáadódik a komplikált kipufogógáz-kezelő rendszer gyakori meghibásodása. Emiatt tanácsos elkerülni ezt a motorváltozatot és inkább a szívó benzinmotoros opciókat választani ezen járművek esetében.

BMW 3.0 dízel
  • Teljesítmény: 235-381 LE
  • Rizikós évjáratok: 2008-mai napig
  • Modellek: 3-as sorozat, 5-ös sorozat, 5 GT, 7-es sorozat, 6-os sorozat, X3, X5, X6

A BMW 2,0 literes dízelmotorjánál tapasztalt problémákhoz hasonlóan az N57 motorkódú 3,0 literes dízeleknél is gyakori hiba, hogy a motor a pillangószelepet, más néven örvénycsappantyút beszívja, ami károsodást okoz. Az alkatrész sérülésének oka az, hogy a szeleptengely háza nem a megfelelő méretű, így az állandó nagy terhelés alatt elhasználódik, és a gyorsan mozgó levegő magával sodorja. Ez a kis alkatrész a hengerbe kerülve kárt tehet a motorelemekben és a turbót is tönkreteheti.

A 2,0 literes dízelmotorból már jól ismert láncprobléma itt is előfordulhat, ami súlyos motorproblémákhoz vezethet. A vezérműlánc megnyúlása okozhatja a vezérlés elmozdulását vagy a lánc elszakadását, ami a dugattyúk és a szelepek közötti ütközést eredményezheti. A megoldás a sorozatos karbantartás, ahol időről-időre ellenőrizni és szükség esetén cserélni kell az érintett alkatrészeket. Amennyiben használt BMW-t szeretnél vásárolni ezzel a dízelmotorral, érdemes ellenőrizni, hogy a vezérlés és a szívósor problémái korábban már orvosolva lettek-e.

Ford EcoBoost 1.0 és 1.6
  • Teljesítmény: 101-182 LE
  • Rizikós évjáratok: 2010-2014
  • Modellek: Fiesta, Mondeo, C-Max, Focus, Kuga, Transit Connect

Elhanyagolható alkatrészek meghibásodása súlyos problémákat, sőt, még tüzet is okozhat egyes Ford modelleknél. Bár voltak hivatalos visszahívások ezekre az autókra, ha használtan vásárolsz ilyen járművet, célszerű az alvázszám alapján megvizsgálni, hogy korábban elvégezték-e a szükséges javításokat. Az 1,0 literes 3 hengeres és az 1,6 literes 4 hengeres turbó benzinmotorok túlmelegedhetnek elégtelen hűtés miatt, ami extrém esetben motorhibát vagy az autó kigyulladását okozhatja. A Ford hivatalos álláspontja szerint a kisebb motorral rendelkező autóknál a probléma gyökere a kiegyenlítő tartályt összekötő kis gumicső, amely anyaghiba miatt megrepedhet, így megszakad a megfelelő hűtés.

Azt is tapasztalták, hogy még azok az autók is hajlamosak túlmelegedni, melyeknél már kicserélték az említett alkatrészt, mivel további rejtett problémák is vannak. Egy kopó hűtőkör tömítőgyűrű okozhat gondot a hengerfejnél. A motor ebben az esetben is túlhevül, ami hengerfej repedést eredményezhet, és itt csak az alkatrészcsere a megoldás, nem lehet helyrehozni. Az 1,6 literes motoroknál egy repedt kiegyenlítő-tartály tehető felelőssé a problémákért. A következmény itt is a túlmelegedés, ami akár tűz kialakulását is eredményezheti. A dízelmotorok az említett modelleknél megbízhatóbb választást kínálhatnak.

Volkswagen-csoport 1.2 – 2.0 FSI/TSI/TFSI
  • Teljesítmény: 122 – 200 LE
  • Rizikós évjáratok: 2005-2011
  • Modellek: Volkswagenek, Audik, SEAT-ok

A szigorúbb környezetvédelmi előírások hozták magukkal a közvetlen benzinbefecskendezés technológiájának elterjedését, bár kezdetben ez a módszer sok kezdeti problémával küzdött. A 2000-es évek közepe óta a Volkswagen-csoport sok modelljében találhatóak ezek a motorok, a kisebb Volkswagen Polo (1,2 TSI) modelltől a nagyobb Audi A8 (4.0 TFSI) modellig. Természetesen nem minden TSI motorral voltak problémák, és a legtöbb mai erőforrás már megszabadult kezdeti betegségeitől, így ha ilyen motorral felszerelt járművet keresel, akkor a frissebb modelleket érdemes megcélozni.

A kezdeti nehézségek elsősorban az első és második generációs FSI/TSI/TFSI motoroknál voltak tapasztalhatóak, amelyek hozzájárultak a motorcsalád ambivalens hírnevéhez. Annak érdekében, hogy pontosan mely motorokra, évjáratokra és motorkódokra milyen hibák jellemzőek, részletes kutatást kell végezni, de az alábbiakban néhány gyakori probléma: injektor meghibásodások, magasnyomású üzemanyagpumpa problémák, kopó olajszivattyú (ami motor blokkolásához vezethet), turbó repedések, elromló láncfeszítők, vezérlés átugrása (ami motor károsodáshoz vezethet), szívószelep erős kokszosodási hajlama, dugattyúgyűrű kokszosodás, és így tovább.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?