Egyéb

Gyurcsány Ferenc sokat elárult egy tévés interjújában

Gyurcsány Ferenc sokat elárult egy tévés interjújában. Orbán, 2008-as válság, önkormányzati választások, Karácsony Gergely. Többek között ezekről beszélt a DK elnöke.

 

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt hétfő este, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés alapján az oktatás és az egészségügy területén reálértékben legalább egy hónapnyi pénzt elveszít az ország 2024-ben, a kormány pedig olyan „szent teheneket” is kénytelen volt feláldozni, mint a CSOK egy része.

Rosszabb év lesz 2024, mint az idei

– erre számít a DK elnöke.

 

Gyurcsány Ferenc szerint akkor hoz a kormány ilyen, az emberek széles rétegeit érintő intézkedéseket, ha már tényleg nincs hova menekülnie. Volt miniszterelnökként van erről személyes tapasztalata is a 2008-as gazdasági válság idejéből.

„A különbség az 2008 és a mostani helyzet között, hogy akkor tagadhatatlanul egy gazdasági világválság közepén voltunk. Ezt a Fidesz magának köszönheti, valójában itt az orbáni gazdaságpolitika következményeit fizetjük meg”

– mondta a DK elnöke. Hozzátette: „azért tudunk idén kevesebbet vásárolni, mint tavaly, mert elrontották.”

Gyurcsány Ferenc szerint a 2008-as válságot a világ okozta, nem ő, és Bajnai Gordonnal közösen megoldották három kiigazító csomaggal. A mostani válság pedig a Fidesz választás előtti pénzszórására vezethető vissza.

A DK elnöke szerint mostanra Orbán elmagányosodott a nemzetközi politikában, és szerinte ez vár rá Magyarországon is. „Vége van ennek az orbáni politikának ebben a ciklusban” – jelentette ki.

A kormánypártok a tavalyi országgyűlési választásokhoz képest félmillió választót vesztettek, és így nagyjából 2,5 millió támogatója van Orbánéknak, míg az ellenzéknek 2 millió. Az lesz a következő időszak kérdése, hogy elegendő lesz-e a fideszes szavazóknak az a hit, hogy Orbán megvédi őket a borzalmas világgal szemben, miközben ilyen magas itthon az infláció.

„Én azt gondolom, hogy nem”

– jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy további ellenzéki politikusok is szeretnének a DK-hoz csatlakozni más pártokból, de ő ennek megálljt parancsolt. Azt látta, hogy az átigazolási hullám feszültséget okoz az ellenzéken belül, miközben jövőre az önkormányzati választáson együtt kell működniük.

Gyurcsány szerint nem az a végcél, hogy a DK az ellenzék legerősebb pártja legyen, hiszen azt már elérte, hanem kormányzásra törnek. Márpedig a kormányzáshoz más pártok szövetségére is szükségük lesz. „Kell, hogy legyen egy közepe az ellenzéknek” – jelentette ki.

„Mi azt gondoljuk, hogy ma leginkább nekünk van erre adottságunk, képességünk és teljesítményünk.”

A 2024-es önkormányzati választáson együttműködésre vannak utalva az ellenzéki pártok. Egy-két kivétellel a DK elnöke szerint minden nagyobb városban meg fognak tudni állapodni a pártok a közös jelöltekről.

Gyurcsány azt mondta, hogy még nem döntöttek Karácsony Gergely támogatásáról Budapesten, de abban biztos, hogy egyetlen ellenzéki főpolgármester-jelölt lesz.

„Lehet olyan megfontolás, amelynek a végén én azt javasolom a Demokratikus Koalíciónak, hogy támogassa Karácsony Gergely indulását”

– fogalmazott.

A főváros vezetése most nagyon nehéz küzdelemben van szerinte a kormánnyal, amely csődbe akarja vinni Budapestet. „A fővárosnak van igaza. Ebben a küzdelemben nekünk a fővárost kell támogatnunk. Egy ilyen időszakban, amikor a főváros az életéért küzd, én tartózkodnék attól, hogy gyengítsem a főváros vezetésének pozícióját” – tette hozzá.

Szóba került a 99 Mozgalom 506 millió forintos támogatásának ügye, aminek szerinte van egy kellemetlen szála is: máig nem sikerült tisztázni, hogy ezek a források az előválasztásban előnyhöz juttatták-e valamely szereplőt. Gyurcsány azonban azt gondolja, ezen már túl vannak.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?