Egyéb

„Amikor először emeltünk árat, majdnem elsírtam magam” – Horrorösszegeket kérnek a munkavállalók a Balatonon, de még így is emberhiány van

A balatoni vendéglátósok megosztották, hogy milyen reményekkel kezdtek neki a nyári szezonnak, arról is szót ejtettek, hogy manapság mennyi pénzért vállalnak munkát az emberek a tóparton.

 

Partizán műsorában beszélgetett nemrég négy balatoni vendéglátós arról, hogy valójában mit is várnak az idei nyártól. Elmondásuk szerint már a kistermelőktől való vásárlás is nehézséget okoz, sokkal egyszerűbb egy nagy üzletlánctól megrendelni a termékeket. Emellett pedig azt is tapasztalják, hogy már egyre kevesebb ember akar dolgozni a Balatonon.

 

 Aki dolgozni akar itt a Balatonon abban a három hónapban, abból nagy a hiány – jegyezte meg Nánási Pál, aki feleségével Ördög Nórával 2020 óta három boltot és egyben vendéglátóhelyet is nyitott a Balatonon.

A balatoni munkaadók már nem a budapesti vendéglátóiparral versenyeznek, hanem leginkább az osztrákkal. A tóparton tehát már-már kénytelenek ugyanannyi pénzt fizetni a munkavállalóknak, mint külföldön. Ám a hatalmas összegeket csak a nyári hónapokban képeseket odaadni a vendéglátósok, ha egyáltalán megengedhetik maguknak.

 Ha számszerűsítenem kéne, akkor szerintem 2500 forint óránként nettóban, azt már muszáj odaadnod  nyilatkozta a műsorban ifj. Huszár Zoltán az örvényesi Huszár Vendéglő menedzsere. Hozzátette, hogy emellett pedig fontos tényező a szállás adása is.

Ha kiszámoljuk a 2500 forintos órabért nyolc óra esetén, akkor az egy hónap alatt már meghaladja a 400 ezer forintos keresetet. A vendéglátósok esetében azonban inkább a 14 órával lehet számolni, tehát az imént kiszámolt összeg dupláját is megkereshetik a Balatonon.

A vendéglátósok szerint a régi standard, hogy három- négy hónap munkával egy egész évet ki lehet húzni, mára már teljesen eltűnt. Ennek pedig az egyik oka az árak emelkedése, amely a Balaton területén is megfigyelhető.

 38 százalékos infláció van az élelmiszerekre, mi meg körülbelül 15-20 százalékot emelünk az étlapon, annyit merünk. Én, amikor először emeltünk árat, majdnem elsírtam magam. Nem akarom, hogy a vendégeim ne jussanak hozzá széles körben azokhoz a dolgokhoz, amit adunk  vallotta be Bartók Marci, a balatonfüredi Vasüzlet étterem szakácsa hangsúlyozva, hogy jó lenne valamilyen beavatkozás a kormány által.

 Nem tudunk annyit emelni az étlapon az árakon, mint amennyire megemelkedtek a költségeink. Eleve ott elszenvedünk egy veszteséget az előző évekhez képest – fogalmazta meg Marczell Csilla, a balatonfüredi Hatlépcsős étterem vezetője.

Egységesen pedig arra jutottak, hogyolyan nem lesz, hogy idén nem lesz elég vendég, de biztosan lesznek olyanok, akik hiába vágynak a Balatonra, nem engedhetik meg maguknak.

Nánásiéktól a velős pirítósig – Válságban a balatoni vendéglátás?

\n"},"platform":{"code":"pulsembed"},"alignment":"center"}” data-run-module-isrun=”1″>VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?