Érdekes, Kreatív

Légkondi házilag: így hűtsd le a lakást, ha nincs klímád

A nyári időjárásra már úgy vártunk, mint egy falat kenyérre, ez azonban hamar át tud csapni abba, hogy már a saját otthonunkban is úgy izzadunk, mintha az utcán sétálnánk. Még nehezebb a lakás lehűtése, ha nincs beszerelve klíma, azonban semmi ok a pánikra: így is rengeteget lehet tenni annak érdekében, hogy minél hűvösebb legyen bent is.

 

 

 

Zárd be az ablakokat és sötétíts be!

Próbáld meg csak a korai és késői órákban nyitva hagyni az ablakot, éjszaka pedig végig mehet a szellőztetés. Értelemszerűen, ha be vannak zárva az ablakok és be van sötétítve akár redőnnyel, akár függönnyel, akkor a szoba sem fog túlzottan felmelegedni.

A lehúzott redőny csodákra képes.
Használj fényvisszaverő fóliát!

Megeshet, hogy nincs redőnyöd, így csak más sötétítési technikákat tudsz alkalmazni, amelyek ugyan használnak, de nem olyan hatékonyak, mint a teljes lesötétítés. Vannak azonban olyan ablakra ragasztható fényvisszaverő fóliák, amelyek nevükből kikövetkeztethetően visszaverik a napsugarakat, így a lakás hűtésében is hatalmas szerepet játszhatnak, mellesleg nem is túl drága mulatság.

Le az elektronikával!

Ha lehet, akkor próbálj minél kevesebb elektronikus eszközt használni, hiszen ezek is hőt termelnek, így a benti hőmérséklet is nőhet miattuk, vagyis szinte csak a szobát fűtjük bele. Nem utolsó pedig sorban a környezetnek is jót teszel, ha egy kicsit visszaveszel az áramhasználatból.

Gondold át, hogy mit főzöl!

Az elektronikához hasonlóan a tűzhely, főzőlap és sütő is értelemszerűen csak melegebbé teszi a benti hőmérsékletet, na meg persze maga az étel, amit éppen sül vagy fő is meleget bocsájt ki magából. Ha lehet, próbálj a forróságban olyan ételeket összedobni, amelyekhez nem kell órákig bekapcsolni ezeket az eszközöket.

Készíts kamu-klímát!

Ha klímád nincs is, a ventilátort valószínűleg nehezen tudod nélkülözni, amíg odakint 34 Celsius-fokok uralkodnak. Tegyél a ventilátor elé egy PET palackban jéghideg vizet, amelynek köszönhetően a szellő is hűvösebbnek hat majd, így te is jobban bírod az időjárást. Az alábbi két videó meg is mutatja, hogyan érdemes nekikezdeni:


Válogasd meg a lakástextileket!

Ha lehet, kerüld a gyapjút tartalmazó textíliákat, hiszen a hőérzetünkön ez is sokat segíthet. Érdemes a szőnyegeket is feltekerni a nyári hőség alatt, hiszen ezek szinte ontják magukból a meleget. Ugyanakkor sokan a hűtőbe vagy fagyasztóba dugják a lepedőt vagy az ágyneműket, amelyeket csak este vesznek elő, így az alvás is jóval kellemesebb lehet a hőségben.

forrás: noizz.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?