Egyéb

Novák Katalin elképesztő műsort adott elő, miután aláírta Orbánék bosszútörvényét

Az államfő úgy látja, a megfelelő minőségű oktatás nélkülözhetetlen.

 

„Irányítsuk oda a reflektort, ahova kevesebb fény jut” – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Nógrád Megyei Hírlapnak adott szombati interjúban.

A köztársasági elnök a lapnak azt mondta: Nógrád vármegyei látogatásának három napja alatt több olyan kistelepülésen járt, ahol korábban köztársasági elnök még nem, és ez – mondta –

„láthatóan sokat jelentett az ott élőknek”.

Novák Katalin kiemelte: szeretné, ha egyre többen tudnának Nógrádra rejtett erőforrásként tekinteni. Ha van támogatás és megfelelő figyelem, akkor a nógrádiak is meg tudják mutatni, mekkora erő van ebben a vidékben – mutatott rá, hozzátéve, Nógrád vármegye egyre erősödik, sok a rejtett tartaléka.

A vármegye lakosságának átlag feletti fogyását, öregedését firtató kérdésre úgy felelt:

„meg kell teremteni azokat a körülményeket, infrastrukturális feltételeket, amelyek lehetővé teszik egy kistelepülésen élő számára is, hogy részese maradjon az ország vérkeringésének, kultúrához jusson, hogy legyenek számára elérhetőek különböző szolgáltatások, a gyerekei

megfelelő minőségű oktatásban részesüljenek, hogy legyen előtte perspektíva.”

Elmondta: erre egyre több jó példa van országszerte és Nógrádban is, „a kormány részéről pedig megvan a szándék a vidéki Magyarország erősítésére”.

A társadalmi problémákról, többek között a vármegyét érintő alacsony iskolázottságról szólva kifejtette: ahhoz, hogy a tanulatlanságot iskolázottság, a munkanélküliséget magas foglalkoztatás váltsa, a családalapításhoz pedig felelősségérzet kapcsolódjon, kellenek a segítők és kell a segítségre szorulók elszántsága is.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy „mindannyiunknak van dolga azokkal, akik Magyarországon nehéz körülmények között élnek”.

Novák Katalin a közfoglalkoztatást olyan eszköznek nevezte, amely segít vissza- vagy rátérni a munka világába vezető útra,

megtapasztalni azt, hogy mit jelent fizetésért dolgozni, utána adózni,

aztán adókedvezményekkel élni akár a gyermekek után.

„Ez is egyfajta tudatossághoz vezet”

– fűzte hozzá az államfő.

A honvédségre vonatkozó kérdésre elmondta:

remélhetőleg sok emberhez eljut az Irány a Sereg! toborzókampány,

az önkéntes tartalékos rendszer pedig szinte bárki számára nyitott.

Novák kitért arra is: meghallgatta a vármegye vezetőinek terveit arról, hogyan tehetik Nógrádot vonzóbbá turisztikai szempontból. Mint mondta, bízik benne, hogy megfelelő források biztosítása mellett Nógrád még jobban felírja majd magát Magyarország turisztikai térképére.

Megjegyezzük: a pedagógusokat sújtó státusztörvény elfogadása előtt ötezer pedagógus jelezte, amennyiben a döntéshozók megszavazzák a törvényt, felmondanak. A bosszútörvényt megszavaztákNovák Katalin köztársasági elnök csütörtökön pedig aláírta, és az 2024. január 1-jén hatályba is lép.

(MTI korrigálva) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?