Egyéb

Mi folyik itt? Átveszi az állam a védőnői ellátást, de van egy kis bökkenő

Erre gyorsan megoldást kell találniuk.

 

Beszámoltunk arról, hogy az állam július 1-jétől átveszi a védőnői ellátást az önkormányzatoktól. A terv több kérdést is felvetett.

A nepszava.hu birtokába jutott dokumentációból kiderült: egy kórház „fedezethiányra tekintettel” például indokoltnak tartja, hogy

egy darabig még az önkormányzatok biztosítsák az átvett ingatlanok üzemeltetésének költségét.

Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint a személyi és tárgyi feltételek biztosítása a vármegyei intézmények feladata. Az intézmények azonban a feltételeket az önkormányzatokkal kötött megállapodás nyomán akarják biztosítani.

Hasonló egyezmény azonban még nem született. Sőt, még az is várat magára, hogy az összes védőnő aláírja a jogviszony folytatásáról szóló szerződést, pedig az új rendszer hétvégén élesedik.

Emellett a kórházaktól épp akkor veszi át az ingatlanüzemeltetési feladatokat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), amikor a védőnők átkerülnek a kórházakhoz. Azaz utóbbiak költségvetésében nem szerepel az önkormányzatoktól használatba átvett ingatlanok víz, csatorna-, gáz-, szemétszállítás, takarítási díjakra, valamint a hibaelhárítás, karbantartás költségeire vonatkozó fedezet.

Az értesülések szerint az önkormányzatok és a kórházak közötti szerződések üzemeltetési költségeire vonatkozó kérdései elsőbbséget élveznek. Továbbá az önkormányzatoknak is lejár a határidő: ők június végéig kapják az állami támogatást a feladatellátásra.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?