Egyéb

Lehull a lepel: Így stikliztek Orbánék a vakcinabiznisszel – óriási pénzeket bukott el a kormány

Az összes kínai vakcinát felhasználták Orbánék.

 

Közérdekű adatigénylés benyújtása volt szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, mennyit fizetett pontosan a kormányzat a koronavírus-vakcinákért. Az adatot szolgáltató Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) helyett pedig az mfor.hu végezte el az összesítést, amelyből kiderült, konkrétan milyen értékben is adományozták el Orbánék a drágán beszerzett oltóanyagokat.

A lap arról írt, hogy míg a kínai vakcinák beszerzésében titokzatos módon közbeiktatott cég lassan nyom nélkül válik köddé – miután milliárdos nagyságrendű osztalékhoz juttatta a tulajdonosait –, addig a magyar államról elmondható, hogy

rendkívüli pénzeket emésztett fel a vakcinák beszerzése, tárolása, és azok elajándékozása.

„Önmagában gyalázatos, hogy kitartó közérdekű adatigénylések kellenek ahhoz, hogy a kormányzat és intézményei megfelelően – vagy legalább részben megfelelően – tájékoztassák a nyilvánosságot a közpénzek felhasználásáról és a kormányzati döntések hátteréről”

– nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a lapnak Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója.

Az NNK az alábbi adatokat szolgáltatta: táblázatuk szerint összesen 10,9 millió ampulla Covid-vakcinát vásárolt a kormány.

  • A legtöbbet, – ezen mennyiség csaknem felét –, 5,2 milliót a kínai Sinopharmból,
  • 2,07 milliót a Pfizerből,
  • 1,89 milliót pedig az orosz Szputyikból.

Az NNK közlése szerint a közel 11 millió ampulla oltóanyagért

159,2 milliárd forintot fizetett a magyar állam.

Figyelemre méltó, hogy mindez a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által közzétett szerződésekből derült ki, ahogy az is, hogy ebből csaknem 55 milliárd forint volt az, amit a Sinopharm-vakcinákért fizetett a magyar kormány.

Megjegyezték: az ügylet azért is különösen érdekes, mert a kormányzat itt beiktatott egy közvetítőcéget, a Danubia Pharma Kft.-t, amelynek tulajdonosi hátterében a lélegeztetőgép-bizniszben is szereplő kulcsemberekig és Szijjártó Péter külügyminiszter köréig vezettek a szálak. Ha a kormány közvetlenül Kínától vásárolta volna meg ezeket a vakcinákat, akkor feleannyiba került volna a beszerzés – hívták fel a figyelmet.

Orbánék 31,5 eurós darabáron jutottak hozzá a vakcinákhoz,

addig Szenegál 19 dolláros egységáron, ami megközelítőleg kétszeres különbség, mivel – tették hozzá – akkori árfolyamon átszámítva 10 950 forint áll szemben a szenegáli 5770 forintos egységárral. 2021-ben minderre még Hadházy Ákos is felhívta a figyelmet, aki jelezte, a Szputnyik oltóanyagok beszerzése közel 6 milliárd forintba került.

Az NNK közölte: 2023. május 23-ig összesen több mint 16,7 millió dózist adtak be. AstraZenecából 400 ezer adagot értékesített Magyarország Thaiföldnek, 200 ezret Portugáliának, 200 ezret pedig Vietnámnak, összesen 1,78 millió euró értékben. Ez a jelenlegi árfolyamon átszámítva csupán 658,6 millió forintot jelent. Tehát a teljes beszerzési költség csupán 0,4 százaléka jött vissza az államkasszába – ismertették.

A portál összesítése szerint közel 6,5 millió adagnyi vakcinát ajándékozott el a kormány, ennek értéke jelenlegi árfolyamon több mint 22,2 milliárd forint. Így kiderült,

a teljes beszerzési költség 14 százalékát szórta szét a kormány teljesen ingyen.

  • A legtöbbet a legolcsóbb (1,78 eurós egységárú) AstraZenecából ajándékozta el a kormány, valamivel több mint 4 millió adagot, ezek összértéke 2,6 milliárd forint.
  • Pfizerből 1,4 millió adagot ajándékoztak el, 8,08 milliárd forint összértékben.
  • Sinopharmból 928 ezer adagot kaptak ingyen más országok, ezek összértéke azonban a legmagasabb, 10,8 milliárd forint.
  • Modernából is ajándékozott a kormány, 100 ezer adagnyit kapott Thaiföld, 703 millió forintos összértékben.

Különösen érdekes az is, hogy a legtöbb kritikával illetett kínai Sinopharmból, valamint az orosz Szputnyikból

már egyetlen ampulla sem áll rendelkezésre – mindet felhasználták.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint 2023. április 30-ig összesen 2,281 milliárd forintot költöttek el a vakcinák tárolására.

„A kormány azt állította, hogy egyetlen forint közpénz sem veszett kárba, hiszen a feleslegessé váló eszközöket és vakcinákat jó pénzért értékesítik majd más országoknak, erre kiderül, ennek nem hogy a fele, de a töredéke sem igaz”

– mutatott rá Ujhelyi István.

„A koronavírus-járvány idején megvalósult állami beszerzések körülményei a mai napig tisztázatlanok és bűzös korrupció gyanúja lengi őket körbe: elég csak a drága lélegeztetőgép-beszerzés dokumentációjának sietős ledarálására, vagy arra az egykori Fidesz-politikushoz köthető, frissen alapított cégre utalni, amely sokmilliárdos megrendelést kapott Covid-tesztekre, majd a cég a vélhetően erősen túlárazott projekt végén egy borsodi zsákfaluba bejelentett tinédzser nevére került”

– tette hozzá, kiemelve: nyilvánvaló és mérhetetlenül undorító, hogy a Fidesz-kormányhoz kötődő üzleti kör a sok tízezer magyar ember halálát okozó Covid-járványon is nyerészkedett.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?