Érdekes

Gondolta volna? Rákot is okozhat a gáztűzhely használata

Egy stanfordi professzor úgy döntött, hogy többé nem fogja használni a gáztűzhelyét, ugyanis véleménye szerint komoly beltéri szennyezést okozhat, hosszú távon pedig olyan súlyos egészségi problémákat eredményezhet, mint a leukémia.

 

 

 

Stanfordi kutatók új tanulmánya szerint a gáztűzhelyek rendkívül aggasztó mennyiségű benzolt bocsátanak ki, amely a leukémiához és más jellegű rák kialakulásához köthető vegyi anyag. Sőt egyenesen azt állítják, hogy az a benzol, amelyet a gáztűzhelyek bocsátanak ki, még magasabb koncentrációt érhet el, mint amit egy passzív dohányos szenved el.

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésükre arra vonatkozóan, hogy a gáztűzhelyek milyen kockázatokat jelentenek az egészségre és a környezetre nézve.. Éppen ezért szerintük érdemes lenne elhagyni a gáztűzhelyek használatát.

A saját otthonomban a szennyező anyagok koncentrációjának ilyen gyors emelkedése, és a gondolat, hogy ez napról napra megtörténik, motivációt jelentett a változásra

– mesélte a kutatást vezető Rob Jackson professzor.

Elmondása szerint ez a kutatás késztette arra, hogy megszabaduljon gáztűzhelyétől. Ezentúl arról is beszámoltak, hogy a benzol, valószínűleg az egyik legerősebb rákkeltő anyag. Azonban Jan Kirsch hematológus/onkológus azt is hangsúlyozta, hogy nem az a célja, hogy pánikot keltsen, sokkal inkább, hogy felhívja a figyelmet a kockázatra, amelyet lehetőség szerint érdemes csökkenteni.

Érdemes tudni, hogy ez a tanulmány az első, amely a gáztűzhelyek által okozott benzol beltéri szennyezését dolgozza fel. A kutatás során 2022-ben 87 kaliforniai és coloradói otthont tanulmányoztak, ahol ilyesfajta tűzhelyek voltak találhatóak. A tesztelt konyhák körülbelül 30 százalékában azt találták, hogy egyetlen magasra állított gáztűzhely benzolkibocsátása magasabb koncentrációt eredményez, mint a passzív dohányfüst átlaga.

Sőt ami még ennél is meredekebb, hogy az esetek összességében a konyhákból kibocsájtott benzol egészen a hálószobákig terjedt, ahol órákon át ez meg is maradt, a tűzhely kikapcsolása után is.

Érdekesség, hogy a tűzhely kora vagy márkája nem jelentett számottevő különbséget abban, hogy mennyi benzolt termelt. A jó szellőzés befolyásolja, hogy egy háztartás mennyi benzolnak van kitéve. A kutatók azt is megállapították, hogy a páraelszívók nem mindig voltak hatékonyak a szennyezés visszaszorításában. Mivel egyes páraelszívók, inkább keringetik a levegőt ahelyett, hogy azt elszívnák.

Azonban van lehetőség arra, hogy ezt a szennyezést visszaszorítsuk, ugyanis az indukciós tűzhelyek nem termeltek mérhető mennyiségű benzolt. Ezentúl az elektromos tűzhelyek is sokkal jobb választásnak bizonyulnak, ugyanis jelentősen kisebb mennyiségű benzolt bocsájtanak ki – derül ki a The Verge cikkéből.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?