Belföld

Örülhetnek a magyarok: hatalmas minimálbér emelés jöhet

A legújabb fejlemények szerint a hazai terepen is berobban az európai minimálbér, ezáltal pedig eltörlik a két bérminimumot 2024-től.

 

 

 

A legújabb hírek szerint az Európai Unió és a hazai inflációs helyzet okozta nyomásnak köszönhetően hatalmas változásokra van kilátás a hazai munkaerőpiacon. Azt ugyanis nagyban belendítheti, illetve fokozhatja a magyarországi munkavállalási kedvet, hogy megújul a minimálbérezés rendszere. Az EU-ban eleddig is kuriózumnak számító, kettős minimáljövedelmezés után immár csak egyetlen változat lesz elérhető a munkáltatók és munkavállalók számára. Az pedig minden eddiginél magasabb lehet. A változás természetesen legkorábban 2024. januárjától élhet. 

A napi.hu írta meg, hogy a magyar kormány egyfajta békejobbként hajlandó megindítani azt a tervezetet, amellyel igazodik az Európai Unió elvárásaihoz, mintegy ezzel megemelve a jóléti szintet hazánkban. Ez pedig roppant fontos lépés lenne, lévén a jelenlegi helyzet szerint mostanra már a szövetség összes tagállama megelőzött minket a rögzített munkabérminimum területén, kivéve a borzalmas helyzetben lévő Bulgária. A hivatalos álláspont szerint ma Magyarországon 250 ezer fő keres minimálbért, míg a garantált bérminimumot 830 ezren kapják meg minden hónapban. 

Az elképzelés szerint a mostani, alacsonyabb, középfokú végzettséghez kötött minimálbér teljes egészében megszűnne a maga bruttó 232 ezer forintos összegével. Az új, már úgy mond európai minimálbér a 292 ezer forintos juttatás lehetne, amely az eddigi középfokot képviselte. Azonban könnyen lehet, hogy nem eszik ilyen forrón a kását, és a súlyozott átlag elméletet figyelembe véve végül a kettő között lesz az igazság: akkor pedig a szakértők 281 ezer forintos minimálbért látnak valószínűnek. Ám ezekben az esetekben nem vették figyelembe a jogszabályalkotók a sanyarú inflációs helyzetet. Ha reményeink szerint ezt is beszámítják, akkor 33,5 százalékos emelés sem elképzelhetetlen, az pedig 310 ezer forint bruttó fizetést érne a minimálbérre bejelentett magyarok számára. 

FONTOS, HOGY A KORMÁNY POZITÍVAN REAGÁLT AZ UNIÓ FELHÍVÁSÁRA A BÉRRENDSZER ÁTALAKÍTÁSÁT ILLETŐEN. TEHÁT A MUNKA MEGKEZDŐDÖTT, ÁM EGYELŐRE MÉG SEMMI SEM BIZTOS EZEN A FRONTON, ÁM KÉTSÉGTELEN, HOGY EMELÉSRE SZÁMÍTHATNAK JÖVŐRE A MUNKAVÁLLALÓK, HA ELTÖRLIK A KÉT BÉRMINIMUMOT 2024-BEN. 

forrás: promotions.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?