Érdekes, Film

10 szokatlan horrorfilm, ami megijeszt, de nem sikoltozásokkal és szörnyekkel, hanem egészen más módon

Ha a megszokottól eltérő módon akarsz halálra rémülni, akkor ezek a filmek lehetnek a tökéletes választások. A poszthorror kifejezést először a The Guardian újságírója, Steve Rose használta először egy cikkben. Steve ezalatt a kifejezés alatt olyan horrorfilmeket értett, melyek nem követik a horrorfilmek jól megszokott vonalát, hanem egészen új és egyedi módon rémisztik halálra a nézőt. A legtöbb poszthorrorban nem látni sikoltozó főszereplőket, és a főgonosz személye sem mindig egyértelmű, ám a lassan kibontakozó cselekmények végül ugyanazt a célt érik el, mint a tradicionális társaik: a nézők akaratlanul is halálra rémülnek tőlük. Hogy pontosan miként? Az alábbi filmek valamelyikével Te magad is megtapasztalhatod.

 

 

 

1 Fehér éjszakák (2019) [Netflix]

A diákok egy svéd faluba utaznak a napforduló alkalmából, hogy megtanulják a helyi szokásokat, de éppen ezeknek a szokásoknak esnek áldozatul. A szokásos horrorfilmektől eltérően ebben a filmben minden fényes nappal játszódik, árnyak és sötétség nélkül, látszólag kedves és mosolygós emberek között.

A film mesterien játszik a nézők érzelmeivel és erkölcsi iránytűjével. Valóban gonosz, amit ennek a kisközségnek a tagjai tesznek?

2 Tűnj el! (2017)

A film azzal indul, hogy a főszereplő úgy dönt, megismerkedik a kedvese szüleivel. A faji előítélet azonban hamar a kapcsolatépítés útjába áll. Mint kiderül, a lány családja sokkal ijesztőbb titkokat is őriz, amiket nem lehet egyszerűen „előítéletnek” vagy „sztereotípiának” nevezni.

3 A boszorkány (2015)

Nagyon sötét és baljós történet, amit semmiképp sem ajánlott gyerekekkel nézni. Egy telepes családot kizárnak a puritán közösségükből az egyház törvényeinek megsértése miatt. A család ezért egy erdő melletti félreeső farmra költözik, ám hamarosan eltűnik a legkisebb gyermekük. Nem, természetesen nem az erdei vadállatok ezért a felelősök.


4 A világítótorony (2019)

Két világítótorony-őr szolgál egy lakatlan szigeten. Talán az alkohol a hibás, talán a feszültség a két gondnok között, de pokoli dolgok kezdenek történni a szigeten. Az őrült film megrázó élményét tovább súlyosbítja, hogy megtörtént eseményeken alapul.

5 Örökség (2018)

Egy idős nő halála szörnyű események láncolatát indítja el, melyek végül felfedik a szörnyű családi átok mögött megbúvó igazságot. Ari Asteire rendező és forgatókönyvíró szerint egy nem csak egy horrorfilm, hanem „egy rémálommá fajult tragédia”.

6 Éjjel érkezik (2017)

Klausztrofóbiás vagy? Akkor ez a film valószínűleg nem neked szól. Ebben ugyanis egy világjárvány közepette két család küzd a túlélésért egy nagyon szűk kis otthonban.

7 Valami követ (2014)

A cselekmény azzal kezdődik, hogy a főszereplőt az új barátjával történő együttlét után furcsa látomások kezdik gyötörni, és egyfolytában azt érzi, mintha valaki vagy valami figyelné őt. A film David Robert Mitchell forgatókönyvíró és rendező fiatalkori visszatérő álmain alapul.

 

 

 

 

8 A Babadook (2014)

Egy introvertált és csendes fiú egy képzeletbeli szörnyeteggel küzd, akiről egy gyerekkönyvből hallott. A látomás szörny azonban előbb-utóbb életre kel, így a fiúnak és az anyjának már nem csak képzeletben, hanem a valóságban is le kell győznie a szörnyet.

9 Bárány (2021)

Egy szokatlan gyermek megjelenése korbácsolja fel a kedélyeket egy vidéki házaspár unalmas életében. A gyerek ugyanis egy férfi és egy bárány hibridje. A Rolling Stone magazin kritikusa azt írta a filmről: „Ez a legaranyosabb és legmeghatóbb rémálom, amit valaha is láttam.”

10 A látogatás (2015)

M. Night Shyamalan az egyik legmegosztóbb rendező, de kétségkívül tudja, hogyan kell feszült és titokzatos atmoszférát teremteni. A film azzal kezdődik, hogy a gyerekeket a régen látott nagyszüleikhez küldi az édesanyjuk. A történet haladtával azonban a gyerekek és a szülők fokozatosan ráébrednek, hogy valami nem stimmel a nagyszülőkkel.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?