Érdekes

A magyarok milliói most látnak ilyet először, hihetetlen kép terjed a neten – közben pedig nagyon izgalmas is

A Facebook-on lehet látni, ahogy terjed erről az érdekességről egy kép egy poszttal.

 

 

 

Nagyon sok érdekességgel van tele az internet, és a Facebook-on is meglepően menő csoportok vannak, ahol az emberek érdekes jelenségeket tárgyalnak ki, fura jelenségekről fejtik ki a véleményüket, vagy éppen olyan dolgokról, amelyek heurékaszerűen érték őket az elmúlt időszakban. Hittek valamiben, vagy valamit tudtak egyféleképpen, és kiderült arról, hogy bizony az nem úgy van, hanem máshogy,

SŐT, ÉPP ANNAK AZ ELLENKEZŐJE IGAZ.

Korábban a magyar ábécé kapcsán több cikket is írtunk, amelyben fejtegettük, hogy éppen milyen betűk azok, amelyek igazából helyet kaphatnának a magyarok 44 betűje között, merthogy lehet hangzásban egy-egy betűt máshogy is ejtheünk. A 44-betűs magyar ábécé amúgy a kiterjesztet ábécé. Sokan még ismerik a zárt e-t. A zárt e hang ë betűjele nem része a magyar ábécének, azonban A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának 89. szabálypontja (illetve az előző, 11. kiadás 90. pontja) kiejtési segédjelként engedélyezi a Kalmár György által először 1770-ben alkalmazott betűt – ahogyan ezt a Wikipedia is írja.

De ismeritek-e az Ÿ-betűt?

Az y trémával ellátott formája, a magyarban nincs önálló hangértéke, amúgy a módosított latin ábécé egyik betűje. Nagyon ritkán láthatjuk csupán, szinte tuti, hogy magyarok millió még nem is látták, pedig néha előfordul, általában pedig régebbi magyar családnevekben. Ez a tréma igazából azt jelzi, hogy a betű önállóan áll, nem kapcsolódik egy másik mássalhangzóhoz. Így az „ÿ” kiejtésben „i” lesz, tehát semmiféle nehézségünk nincs vele kiejtésben, viszont, ha először látjuk, biztos, hogy furcsálljuk, és sokan Facebook-on nagyon meglepődtek a betű láttán.

Egy nagyon híres, 19. századi magyar állatorvos, Hutÿra Ferenc nevében például előfordul.

forrás: promotions.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?