Egyéb

Tűz ütött ki az egyik magyarországi akkumulátor-feldolgozóban – pánikba estek a lakosok

Aggódnak a történtek miatt.

 

Ismét egy munkagép kigyulladása váltott ki tüzet a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozóban. Tavaly nyáron szintén ebben az üzemben robbant fel egy darálógép, amelynek következtében négy ember megsérült. Mint az Átlátszó írta, ezúttal személyi sérülés nem történt, szemben a cég másik, szigetszentmiklósi gyárában történt márciusi balesettel, amelynek halálos áldozata is volt.

A dél-koreai tulajdonú SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében június 9-én tűz ütött ki, amely rendkívüli rémületet keltett a lakosokban, a helyi közösségi oldalakon többen is megosztottak fotókat és beszámolókat a tűzesetről.

A Nógrád megyei Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben – írták. Ez az üzem a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. második magyarországi gyára. A dél-koreai vállalat első gyára Szigetszentmiklóson működik.

A magyar kormány a 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz

2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

A tűzesetről egy rövid hírben adtak tájékoztatást a baleset estéjén a vármegyei katasztrófavédelem oldalán, miszerint egy bátonyterenyei „ipari létesítményben” egy darálógép gyulladt ki. A céget nem nevezték meg.

„Az üzemben nyolcvan ember tartózkodott, akik sértetlenül elhagyták az épületet. A helyszínre riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is”

– írták a vármegyei katasztrófavédelem oldalán.

A nool.hu megyei hírportál azt írta, a tűz az épületekre nem terjedt át, a nagy erőkkel kivonuló tűzoltók hamar eloltották azt. A portál már megemlíti, hogy az eset egy akkumulátor-feldolgozóban történt, viszont a céget továbbra sem nevezik meg.

Nagy-Majdon József, a település fideszes polgármestere a tűz eloltása után jelentkezett be a Facebook-oldalán, és már megnevezte a SungEel Kft.-t. Közölte: az egyik darálóban a motor és a szalag gyulladt ki, „nagy tűz nem volt”, de a protokoll miatt több tűzoltónak is jönnie kellett, akik szerint veszélyes anyag nem került ki.

Felidézték, Nagy-Majdon polgármesterrel legutóbb azért foglalkozott a sajtó, mert önkormányzati pénzből vitte cimboráit a németországi Fradi-meccsre, amelyhez egy közeli falu, Mátranovák kisbuszát kérte kölcsön. Majd mondván, hogy „egyes embereknek ez a jó érzését bántja”, azt ígérte, kifizeti a számlát.

A június 9-i tűzesettel kapcsolatban a nool.hu is írt arról, hogy „rövid időre

megugrott Bátonyterenye légszennyezettségi szintje.

A lap mindezt megerősítette: a tüzet követően valóban nagyon rossz értékeket mutattak a légszennyezettségi adatok.

„Az épületen kívül és a telephely közelében végzett mérések során veszélyes gázkoncentráció nem volt kimutatható, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség”

– írták a vármegyei katasztrófavédelem oldalán.

Ugyanakkora arra hívták fel a figyelmet, hogy a hatóság által közzétett dokumentumban a legkorábbi mérés ideje 22 óra 55 perc, miközben

a polgármester már 21 óra 27 perckor azt közölte, eloltották a tüzet.

Nagy-Majdon polgármester „tájékoztatása” nem igazán nyugtatta meg a helyi lakosokat, mert tavaly már történt egy hasonló incidens a településen, akkor négyen megsérültek. A lap kérdésekkel fordult a céghez az ügyben, azonban, mint írták, a cég e-mail-címeiről folyamatosan visszapattannak a levelek.

(Címlapkép: illusztráció) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?