Egyéb

Súlyos dolog készül: Rengeteg ember járhat pórul ebben a magyar városban, ha ez megvalósul

Sorsdöntő változásokat fontolgat az önkormányzat.

 

Sümeg városa 37, saját tulajdonban lévő ingatlant értékesíthet, sőt, már ki is jelölték az érintett épületeket. Ráadásul mindegy, hogy a bentlakók rendesen fizetnek az önkormányzatnak vagy sem, a fejük felől akkor is eladhatják az ingatlant – írta Németh Szabolcs múlt hét csütörtökön a közösségi oldalán.

A helyi lokálpatrióta szerint ez a sümegi lakásállomány elkótyavetyélése. Az ingatlanokra az utóbbi 10 évben szinte semmit sem költöttek, így a lepusztult épületeket várhatóan áron alul sikerül majd eladni – állította bejegyzésében.

Németh beszélt néhány lakóval a tervek kapcsán. Mint írta:

„Megdöbbenésemre volt olyan lakás, ahol már nem is az lakik, akinek kiutalták azt, hanem vidékről jött idegen emberek.

Értik, ugye? A sümegi emberek részére létesített szociális bérlakásokban vidékiek élnek…”

Sőt: elmondása szerint Végh László polgármesterék olyan ingatlanokat is eladnának, amelyekben mindig időben fizető lakók élnek. Van közöttük 3 műszakban dolgozó édesanya, sőt

egyedülálló kisnyugdíjasok is

– írta Németh.

Hozzátette, hogy a városvezetés majd küld egy levelet az érintetteknek, akiknek 35 napjuk lesz nyilatkozni az ingatlan megvásárlásáról. Márpedig ezek a személyek

szociálisan nehéz helyzetben vannak,

így kevés esélyük van az adott lakás milliókért való megvételére – fogalmazott Németh, rámutatva, hogy egy új tulajdonos akár három- négyszeres áron is kínálhatja majd az ingatlant a bérlőknek.

Németh Szabolcs bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„A BÉRLAKÁSOKRÓL!

Még április elején került ki egy önkormányzati anyag, amely a Sümeg város tulajdonában lévő lakásállomány értékesítéséről szólt. Ebből az 5 oldalas anyagból kiderült, hogy a város szűk vezetése a meglévő 78 darab sümegi lakásból 37 darabot eladna és már ki is jelölte, hogy melyik lakások lennének azok.

Mikor a Sümegi Szó – Városi Újság a 37 darab eladandó lakás címeit lehozta és megírta, hogy semmi garancia nincs arra a bentlakóknak, hogy nem adja el a városvezetés fejük felől a lakást, akkor szokás szerint volt: >>álhír<<, >>nem igaz<<, meg hogy aki rendesen fizet, az garanciát, cserelakást kap és hogy maradhat, meg hasonló mellébeszélés.

Nos, tisztelt Hölgyeim és Uraim: a 2023. május 19-én kelt és benyújtott önkormányzati előterjesztés határozati javaslatában erről már szó sincs. Csupán annyi, hogy a város elad a 78 városi vagyonnak számító ingatlan közül 37 darabot. Mindegy, hogy valaki normálisan fizeti, azt is eladják, mindegy, hogy milyen körülmények vannak, eladják.

Kell a pénz, de nagyon!

Azt gondolom, hogy ez nem más, mint a megmaradt sümegi lakásállomány dobra verése és felelőtlen, áron aluli elkótyavetyélése.

A város tulajdonában lévő lakásokra az elmúlt 9-10 évben nem költöttek semmit, a város vezetése hagyta, hogy lepusztuljon, hagyták, hogy évekig olyanok lakjanak benne, akik semmit nem fizettek. Nem foglalkoztak vele, hogy is pusztul le a városi vagyon, nem foglalkoztak vele, hogy több önkormányzati lakásnál (Táncsics utca) hegyekben áll a szemét.

Van olyan lakás, ahol 2016 óta nem fizetnek semmit, csak lelakták az ingatlant. Hogy miért? Mert hagyták! Nem foglalkoztak vele, hogy a piaci értéken 12 milliós ingatlant 8 év alatt hagyták úgy lepusztítani, hogy most jó, ha ér piaci alapon 3 milliót, de mivel laknak bent, így örülhetnek, ha adnak majd érte 1,5 milliót. Mi ez, ha nem

a városi vagyon elherdálása?

Elmentem, beszéltem jó pár lakóval, megdöbbenésemre volt olyan lakás, ahol már nem is az lakik, akinek kiutalták azt, hanem vidékről jött idegen emberek. Értik, ugye? A sümegi emberek részére létesített szociális bérlakásokban vidékiek élnek… Aztán mikor megkérdeztem, hogy mit keresnek itt már évek óta, akkor hozzák a lakcímkártyájukat, hogy ők ide vannak bejelentve.

Kérdezem, hogy 9 év alatt miért nem lehetett azokkal szemben eljárni, akik nem fizettek, miért nem lehetett folyamatosan kontrollálni, hogy mi is zajlik az önkormányzati lakások egy részénél? Úgy, ahogy ez más településen szokás!

Most ezeket a lakásokat, melyeket hagytak lepusztítani, lelakni, eladja az önkormányzat, mindezt a bentlakókkal és közüzemi tartozással együtt. Nem kell ingatlan-értékbecslőnek lenni, hogy tudjuk: egy lakottan értékesített ingatlan 35-40 százalékkal kevesebbet ér, mint egy üres, részben rendezett ingatlan.

Vegyünk egy példát: a Táncsics utcai 6 lakást is eladja a város vezetése, meghirdeti úgy, ahogy jelenleg van, vegye-vigye, aki akarja, a lakókkal és az udvaron található veszélyes hulladékkal együtt, kínlódjon mindezekkel az új tulajdonos, ha lesz…

Így jó, ha kap érte 4-5 millió forintot a város, de ha évekkel ezelőtt elkezdte volna a rendrakást, nem engedte volna jó gazda szemlélet mellett, hogy a lakások lepusztuljanak, akkor ezeknek üresen darabja minimum 4 millió forint, a hat lakáson közel 20 millió forintos bukta lesz Sümeg városának. Csupán azért, mert akinek az lett volna a feladata, hogy gyakorolja a tulajdonosi jogokat,

magasról tett az egészre.

De nézzük, ami még ennél is jobban felháborító. Mégpedig Végh László és csoportja azokat az ingatlanokat is dobra verné, amiben olyan lakók élnek, akik évek óta korrekt módon fizetnek, rendben tartják a bérlakásukat.

Van közöttük 3 műszakban dolgozó, van közöttük dolgozó anyuka, aki egyedül neveli a gyermekeit és vannak egyedülálló kisnyugdíjasok. Nos velük az a terve a szociálisan érzékenynek egyáltalán nem nevezhető városvezetés egy részének, hogy ők kapnak majd egy levelet, hogy megvehetik azt a lakást, amiben laknak és erről nyilatkozzanak 35 napon belül.

Olyan lakóknak ajánlják fel, hogy vegyék meg az adott lakást milliókért, akik mind-mind szociálisan nehéz helyzetben vannak. Nincs nekik a dunyhában és a svájci bankszámlán 8-10 millió forintjuk, mert ha lenne, már nem ott laknának, ahol.

Nos, aki nem nyilatkozik vagy úgy nyilatkozik, hogy nem tudja megvenni, az így járt. A május 19-ei, 4351-1/2023. számon írásban jegyzett határozati javaslat szerint így is-úgy is el lesz adva a lakás, amiben lakik, hisz az értékesítésre kijelöltek között szerepelnek ezek a lakások.

Majd jön a >>baráti vállalkozó<< és megveheti egyben vagy csomagban, persze nyomott áron, hisz minden eladandó lakás lakott. A bent lakók meg azt csinálnak, amit akarnak, költöznek vagy majd az új tulajdonostól bérelhetik három-négyszeres áron, ha nem, akkor majd kilakoltatják őket.

Gondolják, jó ez így!

Beszéljünk világosan: Emberek, családok sorsával játszadozva tervezik elpotyálni a város maradék vagyonát! Mindezt ötletelve, átgondolatlanul és felelőtlenül! Az értékesítésből befolyt összeget persze nem a megmaradt lakásállományra költenék, ugyan dehogy!

Megy bele a >>közös kalapba<< és majd elköltik ide-oda.

Azt gondolom, hogy ez nagyon, de nagyon nincs jól így! Az önkormányzat a jogcímnélküli, önkényes lakásfoglalókkal (ez 4-5 db) szemben haladéktalanul kezdje meg a kiürítést. (Már rég meg kellett volna.) A kiürített lakásokat – amennyiben rentábilis a felújításuk – újítsa fel és adja bérbe olyan sümegi családoknak, akik valóban jogosultak rá vagy üresen a piaci áron értékesítse azokat.

A befolyt összeget pedig kizárólag a meglévő lakásállomány felújítására, fejlesztésére lehet csak elkölteni. A lejárt bérleti szerződéssel rendelkezőkkel az önkormányzat cége kössön közjegyző előtt bérleti szerződést, amiben rögzítik, hogy 90 napon túli tartozás esetén megszűnik a lakhatásuk.

Azokat a bérlőket pedig, akik rendesen fizetik a bérleti díjat, de nem akarják, vagy nem tudják megvenni a lakóingatlant, őket tessék békén hagyni!

Tessék tiszteletben tartani, hogy van közöttük olyan, aki évtizedekig a városért dolgozott, akár a moziban, akár az utcán volt utcaseprő, most ők nyugdíjasok, a kevés kis jövedelmükből élnek, boldogulnak, ahogy tudnak.

Tessék tiszteletben tartani, hogy fizetnek és hogy Ők is ennek a városnak a polgárai! Az ő fejük fölül senki ne adja el a lakást csupán azért, mert

a városvezetés hibát-hibára halmozva,

9 évig nem volt képes jó gazda módjára viselkedni, most pedig nagyon kell a pénz.

Persze lehet mindezt semmibe venni, most még megteheti a városvezetés ezen része, hogy nem foglalkozik ezekkel a szempontokkal és áron alul eladja a város vagyonának számító ingatlanok egy jelentős részét, de akkor majd, aki ezt így megszavazza, az az esetleges kilakoltatásokkor is legyen ott, nézzen a szemébe a lehetetlen helyzetbe hozott embereknek.

A sors furcsa fintora, hogy ezeket a gondolatokat május 24-én írom, 115 éve ezen a napon avatták fel Sümegen Ramassetter Vince városi mecénás szobrát, annak a személynek a szobrát, aki a magánvagyonából csak adott Sümegnek, az itt élő nehéz sorsúaknak. Manapság a döntéshozók inkább elvesznek vagy eladják a múltból örökölt vagyon jelentős részét.

Köszönöm szépen ha megosztod, hogy akik érintettek, hozzájuk is elérjen! ✌️”

Megkérdeztük Végh László polgármestert a történtekről. Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban tervezi-e az önkormányzat a szóban forgó 37 bérlakás eladását.

Továbbá megkérdeztük: a bentlakók kapnak-e garanciát arra, hogy az ingatlanokban maradhatnak az esetleges eladások után. Valamint arról is érdeklődtünk, hogy a lakóknak lehetőségük lesz-e az épületek megvásárlására.

Sümeg város polgármesterétől az alábbi választ kaptuk a kérdéseinkre:

„Nem tervezzük a bérlakások elárverezését.

Az Önkormányzat értékesíteni kíván a lakásállományból,

képviselői indítványra, képviselő-testületi határozat alapján. Az értékesítést az ellenzéki képviselők is javasolták, és minden jelenlévő ellenzéki képviselő el is fogadta.

Az ellenzéki képviselők, az Ön által hivatkozott Németh Szabolcs >>sümegi polgár<< által működtetett Élhetőbb Városért Egyesület képviseletében foglalnak helyet a testületben.

A folyamat, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, és az Önkormányzat lakásrendelete alapján megy végbe.

Átgondolt lakásgazdálkodást folytat az Önkormányzat. Célunk az, hogy a bérlők kedvező feltételekkel juthassanak hozzá a lakásokhoz. Nem célunk senkit az utcára tenni.”

Az eladás és az értékesítés közti elhanyagolható különbségből fakadóan tehát kijelenthető, hogy nem kaptunk érdemi cáfolatot a feltett kérdéseinkre. Bár a fentiek alapján kijelenthető, hogy – a polgármester elmondása szerint – nem szeretnének senkit kilakoltatni, az Végh László válaszából nem derült ki, hogyan garantálják az értékesítendő lakások bérlőinek lakhatását.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?