Egyéb

Brutális túlárazások voltak a szegényeknek vett uniós élelmiszercsomagban

Pert nyert az Átlátszó, így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia, pontosan mit tartalmaztak az uniós pénzből osztogatott, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokra vonatkozó keretszerződés mellékletei. Ezekben rögzítették 2017-ben, hogy a közbeszerzés nyertesei milyen áron kínálták a rászorulóknak szánt csomagba tett élelmiszereket, a számok pedig brutális túlárazást mutatnak.

Miután az Átlátszó megnyerte a pert az ügyben, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adni az unóis pénzből, szegényeknek osztogatott élelmiszercsomagok szerződéseinek mellékleteit – írja a 24.hu.

Az első, 2018-ban megrendelt csomagba az alábbi termékek kerültek, mindegyikből egy darab: 1,5 százalékos tej, liszt, cukor, porcukor, méz, rizs, rövid csőtészta, tarhonya, zöldbab konzerv, szárazbab, étolaj, kakaós italpor, lekvár, gulyáskrém, mazsola, sűrített tej, sűrített paradicsom, löncshúskonzerv.

A bíróság döntése nyomán az Átlátszó három táblázatot kapott meg, ami 2017-ben, a szerződéskötés idején rögzítette az árakat, a keretszerződésben három cég adott ajánlatot: a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt.

A szerződést egyébként 2018-ban írták alá, de a közbeszerzés 2017-es volt, így az összehasonlításnál a 2017-es KSH-adatokat nézték. Csak két összevetés:

  • a 1,5 százalékos tej KSH-ára 2017-ben 205 forint, a Káta-Millnél ez 516, a Natur-Rostnál 684, míg az Engernél 781 forint;
  • az 1 literes étolaj KSH szerinti 2017-es ára 489 forint, ez a Natur-Rostnál 846, a Káta-Millnél 901, az Engernél pedig 1333 forint.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy a Metro 2017-ben bruttó 159 forintért adta a 1,5 százalékos Riska tejet, a közbeszerzésen pedig 516 forint lett a tej ára, azaz több mint háromszorosa egy, a piacon elérhető ajánlaténak.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?