Állat, Érdekes

Ez a legveszélyesebb pók a világon

Akár percek alatt is képes megölni egy embert a világ leghalálosabb pókja, az Ausztráliában honos Sydney-tölcsérhálóspók (Atrax robustus) – írja a Live Science. Jelenlegi tudomásunk szerint a Földön nagyjából 43 ezer pókfaj él, és szinte mindegyikük rendelkezik méreggel, azonban közülük csupán 25 faj képes komolyabb kárt okozni az emberben.

 

 

 

Mind közül a Sydney-tölcsérhálóspóknak van a legerősebb mérge, amely egy totyogókorú gyerekkel 5 perc alatt, egy ötévessel pedig 2 óra alatt képes végezni.

Szerencsére az 1980-as években kifejlesztettek egy ellenmérget, azóta nem is halt meg senki emiatt a pók miatt. Ennek ellenére továbbra is különösen veszélyesnek számít, hiszen egy totyogónak csupán néhány perce van, hogy megkapja az ellenszert.

Ha halálos pókokról van szó, érdemes megemlíteni a Latrodectus nembe tartozó, fekete özvegyekként ismert pókfajokat is. A fekete özvegyek mérge majdnem olyan erős, mint a Sydney-tölcsérhálóspóké, és sokkal gyakrabban harapnak meg embereket.

Mindemellett fontos észben tartani, hogy a pókok okozta halálesetek nagyon ritkák, a statisztika szerint 2021-ben mindössze egy halállal végződő pókharapás történt az Egyesült Államokban.

forrás: 24.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?