Egyéb

Vásárhelyi Fidesz: Márki-Zay Péter el akarja tussolni a felesége legújabb botrányát

Leleplezte magát a polgármester, aki egyértelműen kijelentette, csak akkor fogadja el a vizsgálóbizottság eredményeit, ha azok számára kedvezőek, neki tetszenek. A Fidesz-KDNP szerint innentől komolytalan a bizottságosdi, a hatóságoknak kell feltárniuk az információbiztonsági, adatvédelmi jogsértéseket.

Ellehetetlenítette Márki-Zay Péter a keddi rendkívüli közgyűlésen annak a vizsgálóbizottságnak a munkáját, amely a felesége jogosulatlan informatikai belépéseit vizsgálta volna a városházán. Bebizonyosodott, hogy a polgármester el akarja tussolni a hozzá és közvetlen hozzátartozójához kötődő legújabb botrányt, így nincs más út, a hatóságoknak kell feltárniuk az esetleges jogsértéseket – hangzott el a vásárhelyi Fidesz-KDNP szerdai sajtótájékoztatóján.

„A közgyűlésen bebizonyosodott, hogy Márki-Zay Péter mindenféleképpen el akarja tussolni a felesége valószínűsíthetően megvalósult botrányos információbiztonsági jogsértését. A mi szándékunk az volt, hogy egy olyan pártatlan bizottságot hozzunk létre, ahol minden fél képviselteti magát annak érdekében, hogy átlátható és tisztességes eljárás történjen meg ebben az ügyben, amit Tatár Zoltán volt jegyző hozott nyilvánosságra az önkormányzat informatikai rendszereibe való jogosulatlan belépéssel kapcsolatosan. Sajnálatos módon kiderült, hogy Márki-Zay Péter csak egy politikai cirkuszt akar ebből csinálni. Újra elismételte azt a vádaskodásözönt, amit az elmúlt években, és olyan ügyeket citált elénk, melyeknek semmi köze nem volt a konkrét, jelenlegi botrányhoz. Úgy döntöttünk, ebben nem kívánunk részt venni, ehhez nem asszisztálunk” – indokolta Benkő Zsolt önkormányzati képviselő, hogy a Fidesz-KDNP miért vonult ki a rendkívüli közgyűlésről.

Benkő hozzátette, rendkívül különösnek tartja, hogy hiába kérte az új jegyzőt, Angyal Zsoltot, nyilatkozzon arról, hogy meg kell-e szavaztatni a Fidesz-KDNP által benyújtott eredeti előterjesztést, erre nem érkezett válasz. A képviselő szerint ami történt, nem felel meg a jogszerű közgyűlésvezetésnek.

Frakciótársa, Cseri Tamás kiemelte, a polgármesternek nem a Fidesz-KDNP frakciójával van vitája, hanem korábbi legbelső bizalmasával, a volt jegyzővel, hivatalvezetővel, hiszen Tatár Zoltán tájékoztatta a közvéleményt a közösségi oldalán arról, hogy a polgármester egy közeli hozzátartozója adatokat kért tőle akkor, mikor még erre vonatkozó szerződéssel sem rendelkezett. Sőt, Tatár szerint több ilyen adatkérés is érkezett hozzá, ami súlyos adatbiztonsági problémákat vet fel.

„A polgármester azonban a közgyűlésen mindenről is beszélt, csak a hozzátartozójáról nem. Nemcsak ez mutatja, hogy terelni akart, hanem az is, hogy egy öttagú bizottságot akart létrehozni úgy, hogy abból négy hozzá köthető képviselő, egy pedig fideszes. Azt hiszem, ennél jobban semmi nem árulja el, mennyire komolytalan lett volna ez a bizottsági munka. Ezt az egy embert elnyomták és mindenben leszavazták volna, tehát a bizottság munkájából az az eredmény születne, amit a polgármester elvárna. Felhívom rá a figyelmet, az ülésen maga Márki-Zay Péter fogalmazott úgy: ha nem az ő emberei kerülnek többsége a vizsgálóbizottságban, ‘akkor óhatatlanul nem az az eredmény születhet ott, amit én el tudnék fogadni’. Ezzel bevallotta, hogy csak akkor fogadja el a bizottsági vizsgálódás eredményét, ha a hozzá kötődő képviselők vannak többségben. Mindezek tükrében abban sem lehetünk biztosak, hogy már nem rendelte meg előre az eredményeket a bizottságtól, hiszen világosan megmondta, az a jó eredmény, ami neki tetszik. Ennek a Márki-Zay-féle bizottságosdinak így nincs semmi értelme, a Fidesz-KDNP rendőrségi feljelentést tesz, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadságtól kéri annak kivizsgálását, ki hányszor és miért lépett be akár jogosulatlanul a hivatal informatikai rendszereibe, s milyen adatokat kért le onnan” – fejtette ki Cseri Tamás.

A sajtótájékoztatón Benkő Zsolt azt is elmondta: hiába szavazta be őt távollétében a vizsgálóbizottságba Márki-Zay közgyűlési többsége, a testület munkájában nem kíván és nem is fog részt venni.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?