Egyéb

Aggasztó jóslat: emiatt ugorhat megint 400 forintra az euró

Be kell indítani a recesszió elkerüléséhez a kamatvágást, ez pedig a 400 körüli árfolyam realitását vetíti előre – hangzott el többek között a bankpiaci szakmai rendezvényen, melyen szó esett a tavaszi bankcsődök lehetséges hatásairól, a világszintű dollárdominancia jövőjéről, a fenntarthatóság és a nyersanyagpiac összefüggéseiről és  arról is, mi tűnik jelenleg a legjobb befektetésnek.

„Hogy a fenébe ne erősödne egy deviza, ahol ilyen eszméletlen magas a kamat?”

– tette fel a költői kérdést Al-Hilal István Fidelity International kelet-közép-európai vezetője az OTP Private Banking Profik a piacokról elnevezésű szakmai rendezvényén. Kifejtette: ráadásul nem pusztán a fejlett piacokhoz képest nagyon magas a magyar kamat, hanem a régióhoz viszonyítva is.

Mivel a recesszió elkerüléséhez is be kell indítani a kamatvágást, szerinte ez a 400 körüli árfolyam realitását vetíti előre.

Ebbe az irányba hat az is, hogy a külföldiek kezében lévő magyar államkötvény állomány soha nem látott, 7000 milliárd fölötti szinten tetőzött

– olvasható a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményben.

Ez a bizonytalanság – a kirívó esetnek számító inflációs környezettel – nem kedvez a magyar kötvénypiacnak. Ahhoz pedig, hogy a magyar részvénypiac egy jelentősebb felértékelődés terepe legyen, egy fenntartható pályára tett költségvetésre is szükség volna.

Nincsenek akkora egyensúlytalanságok

A jelenlegi piaci aggodalmak és a 2008-as pénzügyi válság Cser Tamás, a Hold Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője szerint nem említhetők egy lapon. A szakértő úgy vélte, most nincsenek akkora egyensúlytalanságok a világgazdaságban, mint 15 éve. Ugyanakkor nem egy-két bank problémájáról van szó,  ennél szisztematikusabb a gond, bár az szerinte elsősorban az Egyesült Államokat érinti.

Recesszióba kerület az amerikai gazdaság

Tovagyűrűzhet az Egyesült Államok gazdaságának recessziója is, Al-Hilal István 85-90 százalékos valószínűséggel azt várja, hogy az év második felében recesszióba kerül az amerikai gazdaság.

Azt követően, hogy visszatértek a befektetők az amerikai részvénypiacra, elkezdtek visszaszivárogni a pénzek a feltörekvő országok irányába is. Al-Hilal István szerint ennek a kínai részvénypiac az egyik legnagyobb nyertese,

arra számít, hogy a kínai részvénypiacra még nagyon sok pénz fog beáramlani.

Hasonló lendületre számít a várható kamatcsökkentések miatt a kötvényfronton Turner Tibor, OTP Alapkezelő vezérigazgató-helyettese. Szerinte az előttünk álló időszak is a kötvénypiacokról szól, mind Amerikában, mind Európában, mind pedig Magyarországon. Úgy véli, az Egyesült Államokban előbb lesz kamatcsökkentés, mint Európában.

Gyengülő jelentőségű dollár, erősödő klímavédelem

A kilencvenes évek óta rendszeresen visszatérő téma a dedollarizáció, amelyet azonban Al-Hilal István továbbra sem lát túlságosan előrehaladottnak. Bár a dollár részesedése a hivatalos jegybanki tartalékokban 70 százalékról 60-ra csökkent, ehhez az euróra és 30 évre volt szükség. Ezalatt más területeken is veszített a jelentőségéből az amerikai fizetőeszköz, például a világkereskedelemben, a befektetési piacokról azonban ez nem mondható el.

A dollár távlati jelentőségének kedvez, hogy számos, a befektetők nagyfokú érdeklődésére számot tartó szegmensben az Egyesült Államok meghatározó szereplő, és várhatóan az is marad.

Ezek egyike a klímavédelem. Az, hogy Amerikában elfogadták a klímatörvényt, az egész világon felerősítheti a fenntarthatósággal összefüggő gondolkodást, az ezzel kapcsolatos pénzköltést és beruházásokat.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?