Egyéb

Forrnak az indulatok: Nagyon ciki dolgot kapott „ajándékba” Orbánék miatt a varsói magyar nagykövetség

Valami bűzlött.

 

Az utóbbi időben óriási változás állt be a magyar-lengyel kapcsolatokban: az orosz-ukrán háború kitörése kapcsán Varsót feldühítette, hogy Orbán Viktorék nem foglaltak egyértelműen állást a konfliktus kapcsán. A lengyel fővárosban forrongtak a magyar kormány háborús álláspontja miatt, amelyet egy 2022 tavaszán érkezett „meglepetés” példáz a legjobban – írta a Direkt36.

A varsói magyar nagykövetségre ugyanis egy bűzölgő csomag érkezett, amely

egy doboznyi ürüléket tartalmazott.

Mivel a lengyelek ellenszenve egyre nyilvánvalóbb volt, Novák Katalin egy éve, frissen kinevezett köztársasági elnökként Varsóba rohant, hogy felmelegítse a magyar-lengyel kapcsolatokat.

A tervek szerint Novák gesztusai mutatták volna a Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek és a vezetőségnek, hogy a magyar kormány elítéli az orosz agressziót. Morawieckit azonban jobban érdekelték a konkrét politikai-gazdasági ügyek.

A köztársasági elnököt például az energiafüggőségről kérdezte, de Novák csak a sokszor hangoztatott érvvel állt elő: történelmileg így alakult, az orosz energiahordozók kiváltása technikailag nem lehetséges.

Erre a válaszra számított a lengyel államfő, aki már korábban kielemeztette a függőséget. Arra jutottak, hogy technikailag megoldható lenne a dolog,

csak a magyar kormány nem szeretne belevágni.

Az első találkozó nem a tervek szerint alakult, és az utóbbi egy évben sem történt nagy áttörés a két ország kapcsolataiban. Kiderült az is, hogy Szijjártó Péternek például rossz a megítélése a lengyel vezetőségben, mert a magyar külügyminiszter stábja feldühített egy lengyel kormányközeli médiatulajdonost.

Vannak azonban jelek arra, hogy Varsó sem szeretné teljesen megszakítani a kapcsolatokat. Így például tavaly leváltották a 70-es éveiben járó Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövetet, és a fiatalabb és dinamikusabb Sebastian Kęcieket ültették a helyére.

(telex.hu nyomán) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?