Egyéb

Lázár János egykori főtanácsadója lett a Mazsihisz új elnöke

A Mazsihisz közgyűlése nagy többséggel, 70 szavazat mellett, 35 ellenében Grósz Andort, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnökét, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) alapítvány elnökét választotta Heisler András utódjának.

A szavazást megelőző rövid beszédében Grósz Andor a vallásosság fontosságát hangsúlyozta − írta meg a NeoKohn

„Grósz Andor legfontosabb célja, hogy a Mazsihisz jobb vallási szolgáltatást nyújtson, a vallási élet, a magyar neológia fontossága a legfontosabb. A vallási élet megerősítése, a zsidó közösségi célok fejlesztése kerüljön előtérbe. Nyugalom, biztonság, a Mazsihisz érekeinek megalkuvás nélküli képviselete” – olvasható a Mazsihisz Facebook-oldalán közzétett beszámolóban.

Grósz hangsúlyozta, célja, hogy a Mazsihisz ne politikával, hanem a szervezet vallási építésével foglalkozzon.

A zsidó élet megéléséhez színvonalas szolgáltatást kell nyújtani. Szervezeten belül abba kell hagyni az ellenségeskedést, közös úton kell mennünk a sikerért

­– mondta.

Grósz Andor Szentpéterváron diplomázott repülőorvostanból, 2005–2007 között a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórház Főigazgatójaként, majd 2007–2011-ig a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ Katonai főigazgató helyetteseként dolgozott. 2011–2012 –ben a Kecskeméti Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló- és Kutató Intézet Igazgatója volt.

2014-től Lázár János, akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter főtanácsadója, a Mazsihisz elnökségi tagja és a kecskeméti zsidó hitközség meghatározó szereplője volt.

Az új elnök igen feszült pillanatban veszi át a szervezet irányítását. Mint azt megírtuk, Heisler András, a Mazsihisz eddigi elnöke vasárnap este Facebook-posztjában kifejtette, hogy „amit a chabad lubavicsi identitású EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) tesz a magyarországi ortodoxiával, az a zsidóság ellen elkövetett bűn. A Magyar Autonom Izraelita Hitközség (MAOIH) bekebelezése a több száz éves magyar ortodox hagyományok felszámolását jelenti.”

 

Köves Slomó nevével fémjelzett EMIH a jeruzsálemi vallási bíróság ítéletével szemben a magyar világi bírósághoz fordult, és azonnal zárolta a MAOIH számláit, rendőri segédlettel behatolt, és fizikailag is elfoglalta a világ ortodox mozgalmaiban emblematikus helyszínnek számító Kazinczy utcai zsinagógát.


Heisler posztjában azt írta, hogy

az EMIH a NER részeként olyan kiváltságokban és védettségben részesül, ami mára teljesen kontroll nélkülivé tette őket. Az összefonódás egyértelmű. Az EMIH zsidó oldalról mindenhol, mindenben igazolja a kormány bármilyen, zsidósággal kapcsolatos cselekedetét. Félrevezeti a világot, ha kell csúsztat, ha kell hazudik, sajtója fakenews kampányokat indít a Mazsihisz vezetői ellen.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?