Egyéb

Pintér államtitkára váratlanul kikotyogta, mit kezdene a Belügyminisztérium az üres orvosi praxisokkal

A kamara elnöke reagált a felvetésekre.

 

Takács Péter az országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén azt mondta, a betöltetlen praxisok kezelése az egyik legfontosabb feladat, és ebben a jövőben szélesebb körben szeretnék használni a szakdolgozók kompetenciáit.

A telemedicína és a telemetria területén is nagy előrelépésre van szükség, amit csak megfelelő állami finanszírozással lehet elérni. A betöltetlen praxisokon túlmenően az egészségügyi államtitkár szerint a rendszerben vannak olyan praxisok, amelyek

irreálisan alacsony betegszámúak és 2028 végéig szeretnék ezeket kivezetni.

Az ellenzéki képviselők, többek között Komáromi Zoltán (DK) és Szabó Tímea (Párbeszéd), a fiatal háziorvosok hiányát feszegették, és azt kérdezték, hogy hogyan lehetne meggyőzni őket arról, hogy vállalják ezt a szerepet. Kanász-Nagy Máté (LMP) szerint a háziorvosok jelentős része 60 év feletti, és pár éven belül sokan fognak nyugdíjba menni, ezért fontos lenne ennek a problémának a kezelése.

Takács a hozzászólásokra reagálva kiemelte, hogy a kormány nyitott az együttműködésre, és megpróbálja a fiatal orvosok számára vonzóbbá tenni a háziorvosi szerepet. A többi problémával kapcsolatban is hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy jobb megoldásokat találjon.


Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint az államtitkár által megfogalmazott gondolatok nagy része elfogadható és vállalható, a kamara elképzelései több területen egybecsengenek a kormány terveivel. Ugyanakkor szélesebb társadalmi egyeztetésre lenne szükség, hogy az emberek jobban megértsék a változások okait.

A MOK elnöke leszögezte, a praxisközösségek jelentik a jövőt, de ezen a területen még nem történt jelentős előrelépés.

(telex.hu nyomán) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?