Egyéb

Leleplezték Orbánékat: Névváltoztatással trükközött a választások alatt egy fideszes jelölt

A szavazókat is összezavarta az eset.

 

Egy somogyi férfi megváltoztatta a keresztnevét Attiláról Ákosra még a tavalyi országgyűlési választások előtt, majd pár hónappal később vissza is cseréltette azt – derítette ki az Átlátszó a cégadatbázisból. A hírportál szerdán arról írt, hogy az illető új nevével a kaposvári központú választókerületben indult független jelöltként.

Az „eredeti” Horváth Ákos Ervin vállalkozó, 2019-ben az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje volt a településen, és az előválasztáson is indult. A kaposvári lakosoknak pedig innen lehetett ismerős a név.

Az Átlátszó egy kis kutatómunkával ráakadt Horváth Attilára, aki egy autójavítással foglalkozó cég társtulajdonosa. A férfi 2022. február 2-án bejelentkezett Kaposvárra, majd egy nappal később már Ákosként szerepelt az adatbázisban, és a kaposvári címe is ugyanaz volt, mint a függetlenként indult Horváth Ákosnak. A módosítás eredményeként neve egybecsengett a korábbi ellenzéki jelöltével.

A választások után viszont fordult a helyzet: június 10-án Ákosból ismét Attila lett, majd szeptemberben az állandó lakhelye is az eredetire, Karádra változott.

A hírportál információi szerint egy Horváth Attila nevű férfi kétszer is indult a Fidesz színeiben az önkormányzati választásokon Karádon: egyszer 2010-ben, majd 2014-ben.

Az Átlátszó kereste a szóban forgó férfit, de választ még nem kaptak a kérdéseikre, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottak be Budapest Főváros Kormányhivatalának Állampolgársági és Anyakönyvi Főosztályához, így kiderült, hogy csak „különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén engedélyezhető … (b) az előző névváltoztatás hatálybalépésétől számított 5 éven belül újabb névváltoztatás”.

Ehhez képest

Horváth Ákosnak 5 hónapon belül engedélyezték, hogy ismét nevet változtasson.

A portál erről is érdeklődött, amire azt a választ kapták, hogy:


„a jogelőd szervek által kialakított joggyakorlatot követve Budapest Főváros Kormányhivatala automatikusan különös méltánylást érdemlő körülményként értékeli, ha az ügyfél kérelme a névváltoztatása engedélyezését megelőzően viselt születési név ismételt viselésének engedélyezésére irányul.”

A névrokonok indulásának ügye már a kezdetektől fogva nagy sajtóvisszhangot váltott ki, a szavazók is abszurdnak gondolták, hogy valaki fotó és önéletrajz nélkül induljon a választásokon. Az ilyen trükközéseket pedig ritkán lehet felfedni: ha az illetőnek nincs vállalkozása, amely miatt a rendszer rögzíti a változtatásokat, akkor szinte lehetetlen fényt deríteni a hasonló „turpisságokra”.

(Címlapkép: illusztráció)

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?