Életmód, Érdekes, Igaz történetek

A 8 éves kislánynak azt mondták az iskolában, hogy úgy néz ki, mintha terhes lenne — a szülők ultrahangra sietnek

Egy váratlan egészségügyi riadalom mindig aggasztó megpróbáltatás. Amikor a család legfiatalabb tagjával történik, a dolgok gyakran reménytelennek és igazságtalannak tűnhetnek. A Sydneyben élő Leah és férje azt hitték, hogy minden rendben van a legkisebb gyermekükkel, amíg nem hallottak furcsa jelentéseket az iskolából.

 

 

 

A nyolcéves Jada egészségesnek tűnt. A szülei bevallották, hogy pici és törékeny, de mindig is ilyen volt a termete, és ezt sosem kérdőjelezték meg igazán. Jada ráadásul a négy gyerek közül a legfiatalabb volt, ezért úgy gondolták, hogy az energiahiánya pusztán annak tudható be, hogy nem tudott lépést tartani egy elfoglalt család vad életmódjával.


A dolgok akkor változtak meg, amikor a gyerekek Jada iskolájában elkezdték azt mondani, hogy terhesnek néz ki. Leah nem tudta megállni, hogy ne vonja fel a szemöldökét. A gyerekek néha gonoszak tudnak lenni, de ez kivételes esetnek tűnt. Bár ő maga nem vett észre semmi furcsát a lányán, az anyuka és a férje mégis úgy döntöttek, hogy orvoshoz fordulnak.

Váratlan hírek

Leah-nak és férjének, Viktornak viszonylag rövid időn belül született meg a három nagyobbik gyereke, Jada pedig néhány évvel később jött, a pár legnagyobb meglepetésére. Testvéreivel ellentétben Jada nem szerette a sportot és az aktív életet, és amikor elkezdett úszni, már rövid vízben töltött idő után elkékült és megborzongott.

Jada születése óta kicsi volt, és az édesanyja megemlítette: „Olyan pici volt, mint egy kis bot”. A kislány hasa azonban fokozatosan duzzadni kezdett, ami miatt az osztálytársai és más kortársai megjegyezték, hogy terhesnek tűnik. Leah megjegyezte: „Először nem vettük észre, mert minden nap láttuk őt”.

Ironikus módon, amit más esetben játszótéri ugratásnak könyvelnének el, az segített megmenteni Jada életét. Leah felfigyelt a gyerekek megjegyzéseire, és úgy döntött, hogy a legjobb lesz, ha tovább vizsgálja a helyzetet. Ezért férjével együtt elvitték nyolcéves lányukat egy ultrahangvizsgálatra.

A találkozó olyan eseményeket indított el, amelyekről Leah és Viktor soha nem gondolta volna, hogy valaha is szembe kell nézniük velük. A négygyermekes anyuka felidézte, hogyan reagált az ultrahangot végző technikus, miután befejezte a beavatkozást, és megpillantotta Jada hasát. Leah megdöbbenéssel gondolt vissza a megpróbáltatásra:

„Elvittük ultrahangra, és a férfi, aki csinálta… nos, az arca elsápadt”.

Leah felidézte, hogy az ultrahangos visszautalta őket az orvosukhoz, aki felfedte, hogy Jada duzzadt hasa az összes szerve megnagyobbodásának eredménye. Az orvos szörnyű ítéletét követően a család a kórházba sietett sürgősségi ellátásra.

Jada diagnózisa

Jada és családja egy egész hétvégét töltött a kórházban, kétségbeesetten remélve, hogy lesz megoldás az állapotára. A szervei duzzanatának csökkentése érdekében a kórházi személyzet vízhajtókat írt fel, de a szerveiben összegyűlt hatalmas mennyiségű víz miatt Jada rengeteg vizet vesztett. Leah visszaemlékezett:

„Vízhajtót adtak neki, és Jada öt kiló vizet vesztett. Egy nővér maradt velünk, mert ha ilyen gyorsan veszít ennyi folyadékot, akkor fennállt a szívmegállás veszélye”.

Végül a következő hétfőn a kórházban találtak egy szakembert, aki meg tudta nézni Jada esetét. Claire, a transzplantációs szakember felkereste a családot, hogy tisztázza a helyzetet, és elmagyarázta: „A lányának restriktív kardiomiopátiája van”. Leah megjegyezte, hogy a diagnózist „pofonként érezte„.

A diagnózis azt jelentette, hogy Jadának szívátültetésre lesz szüksége – ez a hír még a megrögzött felnőtteket is sokkolta volna. A Jadáért felelős orvosi személyzet bonyolult vizsgálatok sorozatával készült fel a szükséges beavatkozásra, amelyhez echokardiogramok is tartoztak.

Leah és Viktor Melbourne-be utazott, hogy találkozzon azzal a csapattal, amelyik a lányukat fogja megoperálni. A szülők megérkeztek Victoria fővárosába, még mindig abban a hitben, hogy lányuknak még van néhány éve hátra. Miután találkoztak a Jada mellé rendelt sebészekkel, orvosokkal és nővérekkel, a pár rájött, milyen súlyos a helyzet.

Leah kislánya azonnal felkerült az új szívre leginkább rászoruló betegek listájára. A melbourne-i csapat számos további vizsgálatot végzett, és közölte a két szülővel, hogy a lehető leghamarabb el kell végezniük a transzplantációt. Egyelőre azonban a családnak haza kellett térnie.

Három hónappal később a csapat megtalálta a tökéletes szívet Jada számára, és Leah-t felhívták, hogy térjenek vissza Melbourne-be. A család felszállt egy repülőgépre, és Leah felidézte, hogy az egész repülés alatt egy kedves idős hölgy kezét szorongatta. Leah kijelentette: „Izgalmas volt, de annyira szürreális”.

A műtét

Leah, Viktor és Jada leszállás után azonnal a kórházba mentek, ahol egy nővér kísérte őket a szobájukba. A sebész bemutatkozott a családnak, és a csapat folytatta a műtétet. Szerencsére nem volt komplikáció, és a sebész jó hírekkel tért vissza a szülőkhöz, hogy minden sikerrel járt.

A műtét után Jada az intenzív osztályra került, ahol a nővérek folyamatosan szemmel tartották, amíg felépült. Néhány órával később a szülei láthatták őt, és Leah így emlékezett vissza: „Órákkal később sétáltunk be az intenzív osztályra; erre semmi sem készíthet fel. Úgy éreztem, mintha elhagytam volna a saját testemet, elzsibbadtam. Élettelenül feküdt ott – félelmetes volt”.

Bár a transzplantáció sikeres volt, Jada a felépülése során néhány kisebb hátulütővel szembesült, ami miatt a vártnál tovább kellett a kórházban maradnia. Amíg a lány a kórházi személyzet gondoskodó szemei alatt lábadozott, Leah és Viktor a HeartKids által biztosított szálláson maradtak.

A donorszív szinte tökéletesen illett a fiatal Jada számára. A lányt meglátogatta a Make-A-Wish Alapítvány is, akik egy szfinx macskával ajándékozták meg. Jada azért választotta a szőrtelen macskát, mert az édesanyja allergiás volt, és mert azt olvasta, hogy a fajta gyakran szívbetegségben szenved – valami, amivel Jada azonosulni tudott.

Ahogy Jada növekszik, még mindig rendszeres ellenőrzéseken vesz részt, hogy biztosítsa, hogy az új szíve nem lökődik ki. Leah boldogan árulta el, hogy a negyedik vizsgálat 0%-os kilökődést mutatott ki, ami rendkívül reményt keltett a családban. Bár a vizsgálatok ijesztőek és szorongást keltőek lehetnek, Jada mellett ott van a macskája, Penny.

A megpróbáltatások Jada szüleit is megviselték, de Leah megjegyezte, hogy a dolgok végre „a helyükre kerültek”. Az anyuka megtanult várni a váratlan dolgokra, és örül, hogy lánya hétköznapi életet él. Ő áradozott: „Jada most egészséges és erős – annyira áldottnak érezzük magunkat”.

Te mit gondolsz erről a történetről?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?