Celeb / Híresség

Pék is válhat Lajcsiból a börtönben

Lagzi Lajcsinak egy időre le kell mondania a szabad életről és a szórakozásról. Ám a börtönben időről időre programokkal készülnek az elítélteknek, amiken akár ő is részt vehet ezentúl.

 

 

 

Galambos Lajos szerdán bevonult a börtönbe: megkezdte a 3 év 6 hónapos büntetéséének letöltését. Eredetileg a kecskeméti létesítménybe szólt a behívója, s még februárban kellett volna bevonulnia, ám akkor súlyos egészségügyi problémákra hivatkozva elodázta a büntetés megkezdését. 

Csaknem ezer fogvatartottal él együtt

Szerdán végül a közép-dunántúli baracskai objektumba érkezett meg, méghozzá mentőautóval.
A Büntetés-végrehajtási intézet hivatalos weblapján így írnak Lajcsi ideiglenes „lakhelyéről”:
A baracskai objektum feladata fegyház, börtön és fogház fokozatú, felnőtt korú férfiak szabadságvesztés büntetésének végrehajtása, továbbá az illetékességi területébe tartozó elzárás végrehajtása. Az objektum befogadó képessége: 927 fő.” Tehát Lajcsi közel ezer rabbal tölti majd a következő éveket.

Programokkal színesítik a szürke hétköznapokat

Bár Lajcsi életét jó pár évig szigorú szabályok és időponthoz kötött tevékenységek jellemzik majd, a Büntetés-végrehajtási intézet hivatalos oldalán fellelhető információk alapján némi szórakozásra is lesz lehetősége. Időről időre programokkal színesítik a fogvatartottak mindennapjait. A TeSzedd! nevű önkéntes szemétszedési program keretein belül például évről évre néhány rab kiszabadulhat néhány órára a börtön falai közül a természetbe! Pár éve a Baracska és Pettend településekhez közeli erdősáv tisztítását végezték el, kilenc rab csatlakozott az akcióhoz, 70 zsák szemét és 5 köbméter nagyméretű, illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttek össze.

De szereplésre is van lehetőség: tavaly húsz elítéltből verbuvált színjátszókör lépett fel „A harmadik” című darabbal. A Tízparancsolat harmadik pontját („Az Úr napját szenteld meg”) dolgozták fel zenés darabbal, melyben hangszerek és rapszámok is felcsendültek. Lajcsinak így a muzsikálásról sem kell lemondania a börtönben, már ha beválasztják a színjátszókörbe.

Pék válhat Lajcsiból!

Sütögetni is lesz lehetőség! A baracskai objektum mellett működik az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. korszerű sütőüzem, mely számos fogvatartott foglalkoztatását biztosítja. Emellett a börtönben rendszeresen tartanak képzéseket, mely során pékké képzik ki az arra alkalmas elítélteket. A bv hivatalos leírása szerint 320 órás sütőipari és gyorspékségi munkás szakmaképzésre van lehetőség a börtön falai között. 2019-ben 18 fogvatartott szerezte meg a képesítést, 2021-ben hét rab vált hivatásos pékké, tavaly pedig kilenc elítélt szerzett OKJ-s pék szakképesítést Baracskán. 

De az elmúlt években rendeztek regionális asztalitenisz-bajnokságot, volt kutyavásár a börtön udvarán, s számos, vallással kapcsolatos program is várt az elítéltekre. Ezeken ezután Lajcsi is részt vehet, persze ha egészségügyi állapota engedi. A következő napokban alapos kivizsgálás vár rá tüdőbetegsége kapcsán. Bár a szemtanúk szerint Lajcsi megtörten, görnyedten szállt ki az őt a börtönig fuvarozó mentőből, a trombitás ügyvédje a Borsnak azt nyilatkozta:

„Pszichésen nagyon erősnek láttam őt. Úgy jellemezném, hogy férfiasan viselte a sorsát.”

forrás: ripost.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?