Egyéb

Az európai pártok kimondták: Orbán miatt nem kapunk uniós pénzeket

Teljes a konszenzus e téren az európai pártcsaládok túlnyomó többségében.

Az Európai Parlament frakcióinak többsége hétfőn közös levélben bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányát, és felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne adjon forrást az országnak – számol be az EUobserver.

A Kereszténydemokrata, a Szociáldemokrata, a liberális Renew és a Zöldek frakciója a kisebbik baloldali pártcsaláddal egyetemben arra figyelmeztetett, hogy a legújabb magyarországi törvényalkotási fejlemények

„továbbra is hozzájárulnak az uniós értékek aláásásához, valamint a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia romlásához”.

Az ominózus levélben egyöntetűen bírálták Orbán Viktor populista „nacionalista” kormányát, amiért megnyirbálta a magyar demokratikus szabadságjogokat, jelesül a tanárok véleménynyilvánítási szabadságát és sztrájkjogát, illetőleg csorbította az LMBT-személyek jogait is.

Az öt pártcsalád összesen 530 képviselőt reprezentál a 705 tagú EP-ben, és szintén kritizálták azt a törvénytervezetet, mely a névtelen feljelentők védelme mellett lehetővé teszi, hogy névtelenül jelentsék be azokat a személyeket, akik a házasság és a család alaptörvény szerint elismert szerepét vitatják. A vonatkozó törvényt a parlament kormánypárti többsége ugyan április 11-én elfogadta, de Novák Katalin köztársasági elnök még nem írta alá. Értékelése szerint a törvényjavaslat egyes elemei „a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják”.

Közös levelükben ezért felszólították a Bizottságot, hogy a hiányolt demokratikus elvek teljesüléséig tartsa vissza az Orbán-kormánynak szánt helyreállítási alap pénzeit.

Tizenöt uniós ország már bírósági eljárást indított Orbán Viktor kormányával szemben a szerintük az azonos nemű párokat érintő diszkriminatív politika miatt.


A lap felidézte azt is, hogy a figyelmeztetésre akkor került sor, amikor hétfő reggel Varga Judit igazságügyi miniszter és Didier Reynders, a Bizottság igazságügyi biztosa találkozott, hogy megvitassák a folyamatban lévő magyar igazságügyi reformterveket, amelyek célja több milliárd EU-s forrás feloldása. Arról mi is beszámoltunk, hogy az igazságügyi kérdésekben „technikai megállapodás” született; ám egyelőre korai lehet a tárcavezető optimizmusa.

Az igazságügyi reformok részét képezik annak a 27 mérföldkőnek, amelyek teljesítése esetén válik lehetővé a Magyarország helyreállítási alapjában megrekedt 5,8 milliárd eurónyi uniós forrás kifizetése, ugyanakkor előfeltételei a kohéziós támogatások korrupciós és jogállamisági aggályai miatti elakadásának is.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, b6) az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?