Egyéb

Mészáros Lőrinc a kátyúk réme? Útépítő céget gründolt a felcsúti mindenes

Átnevezte egyik cégét a felcsúti milliárdos: itt a Mészáros M1 Útépítő Kft. Az autópályák építése eleve 35 évig részben a sikeres üzletember feladata.

 

Nagyszabású útépítésre készülhet Mészáros Lőrinc, ennek érdekében pedig a felcsúti sikerember és családja átrendezte kicsit a céghálóját. A vállalatbirodalom zászlóshajójának számító Opus Global Nyrt. hétfőn jelentette be a tőzsdén, hogy a tulajadonában lévő

R-KORD Építőipari Kft. az általa tulajdonolt 21 509 592 forint névértékű, Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. 17,21 százalék kisebbségi üzletrészesedésének értékesítéséről döntött. A tranzakcióval egyidőben a Mészáros és Mészáros ugyancsak az általa tulajdonolt, 29 234 868 forint névértékű Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. 23,39 százalék kisebbségi üzletrészesedésének értékesítéséről döntött.

A tranzakciót követően pedig az Opus Global kisebbségi közvetett tulajdona megszűnt a Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft.-ben. A közleményből csak az nem derült ki, hogy kinek adták el a nehézgépkezelő cég kisebbségi részesedését. Mészáros-rajongóknak azonban nem kell aggódniuk, hiszen nyilvános adatbázisok szerint a vevő is Mészáros Lőrinc volt.

Eddig így nézett ki a Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. tulajdonosi köre:

  • Mészáros és Mészáros Kft.: 23,39 százalék
  • R-Kord Kft.: 17,21 százalék
  • Fejér-B.Á.L. Zrt.: 20,00 százalék
  • ZÁÉV Zrt.: 19,70 százalék
  • V-Híd Vagyonkezelő Kft. 19,70 százalék

A tranzakció után viszont egyszerűsödött a kép, ugyanis nem csak az R-Kord és a Mészáros és Mészáros szállt ki a cégből, hanem a Mészáros-gyerekek érdekeltségébe is tartozó Fejér-B.Á.L. és a ZÁÉV is. A szintén a felcsúti gazdagember tulajdonában lévő V-Híd maradt, március 29-től pedig a minősített többség a Talentis Group Zrt. birtokába került, amely pedig kizárólag Mészáros Lőrinc vállalkozása.

Nem csak arról van szó azonban, hogy Mészáros cégek kiléptek, helyettük pedig más Mészáros cégek beléptek a Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft.-be. A társaságot ugyanis átnevezték: március 29-től már Mészáros M1 Útépítő Kft. a becsületes neve. Bár adatbázisokban főtevékenységként még mindig 3,5 tonna fölötti gépjárműkölcsönzés szerepel, de aligha véletlen, hogy az Útépítő került be a cég nevébe.

 

Mészáros Lőrinc - MTI-Bodnár Boglárka
Mészáros Lőrinc – MTI-Bodnár Boglárka

 


A Mészáros-birodalomnak pedig a jövőben bőven lesz alkalma gyakorolni az útépítést, hiszen emlékezetes: a kormány 2021 nyarán döntötte el, hogy 35 évre koncesszióba adja a magyar gyorsforgalmi utak jelentős részét annak fejében, hogy a nyertes fejlesztéseket valósít meg a hálózaton. Három pályázó közül a magyar magántőkealapok által szervezett pályázat nyert, ezek Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthetők.

Rogán Antal kabinetfőnök korábban konkrét útépítéseket is felsorolt, ezek a következők lesznek 2032-ig:

  • M1: Bicske-Komárom sávbővítés
  • M7: Székesfehérvár-Szabadbattyán-Balatonvilágos sávbővítés
  • M3: Gödöllőt, Bagot érintő bővítés
  • M3: a keleti országhatárig történő meghosszabbítás
  • M81: Mór-Bodajk-Székesfehérvár-Sárbogárd szakasz M8-ig történő megépítése

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a cég nevében szereplő M1 nem az autópályára utal, hiszen másik, szintén Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cég is használja, mint például a Mészáros M1 Autókereskedő.



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?