Belföld

Hidegzuhanyként érte a vevőt: 21-en laktak az árverésen megszerzett házban – Embertelen állapotok, egy vagyonba kerül a takarítás – fotók

Mintha egy katasztrófa sújtotta övezetbe csöppent volna – egészen borzalmas állapotok fogadták az új tulajdonost, aki tavaly októberben vásárolt meg egy ingatlant a Pest vármegyei Gombán. A Blikket megkereső férfi egy árverésen vette a házat, amit csak idén március végén tudott birtokba venni. Pontosabban tudott volna, mert ott meglepetésére 21 embert talált, köztük ellátásra szoruló idős embereket és gyerekeket is. A lakók mostanra elköltöztek, ám olyan, egészségre is ártalmas szemét maradt utánuk, aminek elszállítása, a ház takarítása, fertőtlenítése milliós költségekkel jár.

 

 

 

Kisgyermekek éltek  ilyen körülmények között  a gombai, Viola utcai házban Fotó: MB
Kisgyermekek éltek ilyen körülmények között a gombai, Viola utcai házban Fotó: MB

A pluszkiadások mellett az ott tapasztalt az embertelenség miatt is felháborodott András (kérte, hogy teljes nevét ne közöljük).

– Amit ott láttam, az döbbenetes, a lakhatási körülmények nem feleltek meg sem az idős, beteg, magatehetetlen emberek, sem a kiskorú gyermekek elhelyezésére, mindenhol szemét, még egy urnát is találtam – mondta a férfi a Blikknek. – A szomszédok szerint ezek az állapotok nem voltak új keletűek, előfordult, hogy egy gyerek hideg zsíroldót ivott, az idős emberek pedig penészes, parazitáktól hemzsegő szobákban laktak. Nem volt víz, a csatornából a szenny, az emberi ürülék visszaömlött a szeméttel teli kertbe.

Egy kényszerkijelentési eljárás után – amit 2023. januárjában hajtott végre a Pest Vármegyei Kormányhivatal – már senki nem rendelkezett az ingatlanra érvényes lakcímmel, mégis márciusig éltek a lelakott falak között a szerencsétlen emberek. Furcsa, de az itt uralkodó állapotok nem tűntek fel sem a helyi gyámügynek, sem a védőnőnek, háziorvosnak, sem a helyi hatóságoknak. A Blikk megkereste az önkormányzatot és a helyi egészségügyi ellátás illetékeseit is, de a Viola utcai ingatlannal kapcsolatban senki nem válaszolt a Blikk kérdéseire.

A ház kitakarítása, a szemét elszállítása a fertőtlenítés milliós költségekkel járhat  Fotó: MB
A ház kitakarítása, a szemét elszállítása, a fertőtlenítés milliós költségekkel járhat / Fotó: MB

Bár a lakók azóta elköltöztek, az ingatlan új tulajdonosa aggódik a korábban itt élő emberek egészsége miatt. Várja a választ, az ügyben levelet írt Pest Vármegye főispánjának és a Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály vezetőjének is. Nagy valószínűséggel az egykori lakók egy közeli településre költözhettek.

Gomba község lakói nem szeretnének beleszólni abba, mi is történt itt. A lelakott ház szomszédságában élők örülnek neki, hogy valaki rendbe teszi a kertet, aminek fertőző szemete őket is veszélyeztette. Egyikük annyit mondott: megfenyegette őket az innen elköltöző társaság több tagja is, nem akarnak bajt, feljelentést sem tettek az ügyben.

A volt lakók egy árva kutyát is hagytak a szemét között, az állatot egy monori állatmenhely fogadta be. Fotó: MB
A volt lakók egy árva kutyát is hagytak a szemét között, az állatot egy monori állatmenhely fogadta be / Fotó: MB

Az urna titka

A Blikk megtalálta a ház korábbi tulajdonosának unokáját. Az évek óta Londonban élő Blazsek Veronika szerint az ingatlan a nagyapja, Blazsek Miklós és felesége, Irén nagymama nevén volt. Itt élt velük Veronika édesapja is. Amikor az apja másodszorra is házasságot kötött, az új feleség családja is beköltözött. Tavaly decemberben Veronika apja meghalt, a házban talált urna az ő hamvait tartalmazhatta.

– Alighanem apám özvegye vitte magával az urnát. Szeretném tőle megszerezni és Angliában nyugalomra helyezni édesapám földi maradványait. Valószínűleg a nagyszüleimet és a többi rokont is az özvegy vihette magával, szeretném őket megtalálni, de kisgyermekeim ellátása miatt most nem tudok utazni – mondta Veronika. Nagyszüleim betegek, ellátásra szorulnak, amit a rokonoktól nem kapnak meg, bármit is mondanak apja özvegyének hozzátartozói, illetve a helyi hivatalok illetékesei.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?