Életmód, Érdekes

1-től 36-ig: mit jelentenek a számok a kifutópályákon

Ha máshol nem is, a repülőgépekkel kapcsolatos filmekben valószínűleg mindenki felfigyelt már a kifutópályák jellegzetes jelzéseire. Hatalmas számok és gyalogátkelőhelyre emlékeztető felfestések tarkítják, melyek látszólag teljesen véletlenszerűek. Ez persze csak a látszak, a valóságban ugyanis kulcsfontosságú információkat tartalmaznak. Először is fontos leszögezni, hogy ezek a számok 01-től 36-ig terjednek és mindig kétjegyűek. Másodszor, a kifutópálya különböző végein eltérő értékeket mutatnak. Például az egyiken 12, a másikon 30. Előfordul, hogy a repülőterek különböző kifutópályáin lévő számok megegyeznek, tehát biztosak lehetünk benne, hogy nem a kifutópályák sorszámát jelzik.

 

 

 

De akkor miért van szükség ezekre a hatalmas számokra?

Ezeket a jelzéseket az éppen leszállni készülő pilótáknak tervezték, és értelemszerűen nagynak kell lenniük, hogy a levegőből is láthatóak legyenek. Természetesen ma már az elektronika kulcsfontosságú szerepet játszik a leszállásoknál, de a vizuális tájékozódáshoz a biztonság szempontjából elengedhetetlen, hogy a kifutópályán is láthatók legyenek a leszálláshoz szükséges információk.

Először is vannak a keresztirányú csíkok, melyek, mint azt már korábban említettük, leginkább egy gyalogos zebrára emlékeztetnek. Félreértés ne essék, természetesen nem a gyalogosok számára készítik ezeket. Ezek a sávok jelzik a pilótáknak a kifutópályák szélességét: 4 csík – 18 méter, 6 csík – 23 méter, 8 csík – 30 méter.

Ezután jönnek a nagy kétjegyű számok, melyek mellett néha egy latin betű is feltűnik, és egyéb csíkokkal is jelölik a legideálisabb leszállási helyet, vagyis azt a területet, ahol ideális esetben az éppen leszálló repülőgépek kerekeinek találkozniuk kell a pályával. De mit jelentenek a számok?

Ezek a látszólag “apró” számok, valójában 3×9 méteresek.

Ezek a fehér számok viszonylag nagyok, 3×9 méteresek. A kifutópálya szögét jelzik, a föld mágneses pólusaihoz viszonyítva. Ha a mágneses pólusok között egy egyenest húznánk, akkor ezek a számok jelölik, hogy az adott leszállópálya milyen szögben van hozzáképest.

A minimum a nulla fok, ami tehát párhuzamos a pólusok közti egyenessel, de az ilyesmi ritka. A legtöbb esetben a kifutópályának szögének értékét 10-re kerekítik, és úgy kapjuk meg őket, ha a tényleges szöget elosztjuk 10-zel. Vagyis 10 fok helyett 01-el jelölik a kifutópályán, 360 helyett pedig 36-ot írnak. Ezek a számok hasonlóak az iránytűhöz, és nagyon hasznosak tudnak lenni, ha például a pilótáknak műszerek nélkül kell kényszerleszállást végezniük.

Ha több párhuzamos kifutópálya is van a repülőtéren, akkor a számok mellett az R, L, C betűket is feltüntetik, melyek a jobb, bal, és középső angol szavak rövidítései.

Minden ilyen jelölés tehát egyfajta plusz információ a pilóták számára, hogy műszerek nélkül is biztonságosan hajthassák végre a leszállást, ha esetleg bármi meghibásodik a repülőgépen.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?