Belföld

Pénzért mennek férjhez migránsokhoz magyar nők: egymillió forint az érdekházasság tarifája

Méghogy pénzért nem lehet szerelmet venni? Házasságot igen… Megdöbbentő, de mint kiderült, magyar nők tucatjai hajlandóak voltak migránsokhoz hozzámenni. Nem kellett sokat tenniük, csak igent mondani az embercsempészeknek, akik nem csak a menekültek szállítását intézik, hanem jó pénzért a nászt és főleg a letelepedési engedélyt is.

 

 

 

Most éppen Szlovákia magyar lakta falvaiban ütött rajta a rendőrség hamis házasságközvetítőkön. A felvidéki Tardoskedd polgármestere, Tóth Marián jelezte a rendőrségnek, hogy álházasságra készülhetnek külföldiek a helyi anyakönyvvezetői hivatalban. Egy fiatal, várandós, a szlovákiai magyar kisebbséghez tartozó nőt akartak házasságra kényszeríteni azért, hogy a férje így uniós állampolgár lehessen.

– Jelentettem az esetet a hatóságoknak, mert nagyon gyanús volt. A fiatal anyát pár hónapja fogadta be a település, nem volt senkije sem, árvaként nőtt fel, kiszolgáltatott helyzete miatt cserkészhették be. A nyomozás még tart, de úgy tudom, pénzt sem kapott volna a szerencsétlen nő, a hasznon az álházasság közvetítői osztoztak volna. A kismamát a rendőrség segítségével biztonságba helyeztük, nehogy megfélemlítsék, illetve arra kényszerítsék, hogy vonja vissza a vallomását.

A szlovák rendőrség Migráció Elleni Küzdelem Nemzeti Egysége március elején a Perzsa fedőnevű akcióban akadályozta meg Vágsellyén egy Ausztriában élő 28 éves migráns és egy 22 éves helyi nő hamis frigyét. Az üzletet egy 54 éves török férfi szervezte, aki korábban már Udvardon is beszervezett a vevőnek egy menyasszonyt, de ott az ara meggondolta magát, s elszaladt a házasságkötő-teremből.

A törökök Tardoskedden egy panzióba be is zárták azt a 18 éves nőt, akit egy másik migránshoz akartak hozzáadni. A polgármester jelzésére a rendőrök a menyasszonyt kiszabadították, az arára váró rokonokat pedig a házasságkötő-teremben fogták el. A szlovák rendőrség nem csak álházassággal, de embercsempészettel is megvádolta a közvetítőket és a férjjelölteket, akik 12 év börtönt is kaphatnak. Az 54 éves török férfi és családja vállalta, hogy a Németországba illegálisan bejutott migránsokat összehozza a menyasszonyokkal.

2015-ben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda buktatott le – az Europol által koordinált, „Archimedes műveletnek” nevezett nemzetközi bűnügyi akció keretében – hamis házasságkötéseket. Az ötlet egy szabadkai férfitől származik, akit embercsempészetbe akartak belevonni, ám neki jobb ötlete támadt. Anyakönyvvezető feleségével együtt – hét magyar közvetítőt és egy taxist alkalmazva – 200 egyedülálló magyar nőt szállított Szerbiába Tompa, Mélykút, Kiskunhalas és Jánoshalma településekről. A rendőrségnek 74 esetben sikerült bizonyítani a csalást.

A nők Szabadkán és Palicson az anyakönyvvezető előtt aláírták, hogy hozzámennek szerb, török és afgán férfiakhoz, hogy a névházassággal azok a férj jogán uniós útlevélhez jussanak. A szervezők 200 és 1800 euro (75-680 ezer forint) közötti összeget ígértek a nőknek a hamis házasságért, illetve azért, hogy a tartózkodási engedély kiadásakor személyesen a férjük mellett legyenek.

– Nemhogy nem ismertem a férjem, azt sem tudtam, hogy hívják, hogy néz ki – emlékezett vissza a Blikknek B. Ildikó, az egyik hamis menyasszony, akit felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság családi kapcsolatok létesítésével visszaélés vétség miatt. B. Ildikó ma Londonban él, és valóban férjhez ment. – Az anyakönyvvezetőtől Ausztriába vittek, a „férjem” már ott várt. Akkor még nem volt kerítés, átcsempészték Magyarországon. Ott együtt mentünk be az osztrák hivatalba a házasságlevéllel, s akkor már volt közös ausztriai lakcímünk is, simán ment minden. Az sem zavarta a hivatalnokokat, hogy nem is értjük egymást, nem beszélünk egymás nyelvén. Csak itt kaptam meg a pénzt, amit befektettem. 2015-ben állítottak elő a rendőrök, amikor megbukott a házasságközvetítés. Akkor már egészen másképp álltak a migrációhoz, visszamenőleg is ellenőriztek minden gyanús házasságot. A megállapodás szerint én akkor már beadtam a válókeresetet, de ezt érvénytelenítették, ahogyan az érdekházasságot is.

Dr. Kanyuk Petra debreceni kriminológus kutatásai szerint jellemzően a társadalmi és gazdaság helyzetük miatt kiszolgáltatott hajadon vagy elvált nőket hálóznak be az érdekházasságokkal, de az egyszülős/elvált nők is célpontjai lehetnek a közvetítőknek. Nagy valószínűséggel így szervezték be a nőket azok a török közvetítők is, akik most Szlovákia magyarlakta területein toborozták a nőket álházasságra.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?