Belföld, Hírek

A gyorshajtóknak annyi – mindent látnak a legújabb traffipaxok

Pontosak, megbízhatóak és nagyon messziről kiszűrik a felelőtlen száguldozókat a felújított sebességmérők.

 

 

 

Mire észrevennénk, hogy lebukunk, már lebuktunk. Legalábbis hasonló érzést válthat ki belőlünk az, ha meglátunk az út szélén egy rendőrségi sebességmérőt. A traffipaxok legújabb generációja akár 1800 méterig is ellát, így ha kiszúrjuk a háromlábút, valószínűleg már későn fékezünk.

1800 méterre is ellátnak a Fáma III. felújított traffipaxok
Jaj a gyorshajtóknak, 1,8 kilométerre is ellátnak a felújított sebességmérők – Fotó: ORFK-OBB
A legfrissebb gépekkel kezdték a felújítást

Új projektbe fogott az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2022-ben. Felmérték, hogy milyen állapotban vannak azok a sebességmérő készülékek, amelyeket annak idején különböző okok miatt – bár nem selejtezték őket – a raktárak mélyére helyeztek, és inkább új gépeket vettek helyettük. Ráadásul a gyártó cég megszűnt, így az esetleges javításuk csaknem lehetetlen lett volna. Tavaly azonban végre találtak olyan vállalkozást, ami a kevésbé leharcolt, jobb állapotú traffipaxokba életet tud lehelni. A Fáma sebességmérők harmadik generációját porolták le. Ez szám szerint 33 készüléket jelent, ebből egyelőre 11-et újítottak fel, és szétszórták őket az ország rendőrkapitányságai között. A mintapéldányt 2022 decemberében avatták fel, és mindenben remekelt, amikor megvizsgálták.



1800 méterre is ellátnak a Fáma III. felújított traffipaxok
Így néz ki közelről a renovált Fáma III. traffipax – Fotó: ORFK-OBB

Mindent lát, nem lehet elbújni előle

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közleménye így fogalmaz a felújított traffipaxok képességeiről.

A készülékek mérni tudják a szemből érkező és az elhaladó járművek sebességét is, álló és a GPS-moduljuknak köszönhetően mozgó állapotban is. Nagyon messzire ellátnak, akár 1800 méterre, az álló képek mellett mozgóképet is képesek rögzíteni memóriakártyára. Így a sebességmérésen túl egyéb szabálytalanságok dokumentálására is képesek – tilos jelzésen való áthaladás, záróvonal-átlépés. Működhetnek kézi vagy automata üzemmódban is.

Ebből fakad a cikk elején írt gondolatunk, miszerint „mire észrevesszük, hogy lebukunk, már lebuktunk”. Kérdésünkre az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya annyit elárult: az 1800 méteres távolság csak a sebességmérésre vonatkozik, ám sejtelmesen hozzátették, „a nem sebességtúllépéssel kapcsolatos szabálytalanságokat az eszköz optikai rendszerének használatával lehet rögzíteni úgy, mint egy normál kamerával. Ez illeszkedik az eszközben használt távolságmérő képességeihez”.

1800 méterre is ellátnak a Fáma III. felújított traffipaxok
Ezt látja a rendőr a sebességmérés közben a kijelzőn – Fotó: ORFK-OBB
Csúcstechnika segíti a pontos bemérést

A felújításkor gyakorlatilag kibelezték a gépeket:

felújították a védőburkolatot és a vázat, kicserélték a csatlakozókat, a kábeleket, és nagy felbontású LCD-kijelzővel látták el a sebességmérőt, amellyel jobban láthatja a rendőr az autókat, így könnyebb befogni a gyorshajtókat.

Az akkumulátorokat is felújították, a rendőrség tájékoztatása szerint egy feltöltéssel 3-4 órán keresztül működnek a renovált Fáma III-asok, ám ha az autóból történik a mérés, akkor szivargyújtón keresztül is megoldható a működés. Minden gép rendelkezik memóriakártyával, ahová a felvételek rögzülnek. A Közlekedésrendészeti Főosztály felhívta a figyelmünket: az adatok feldolgozása – így az esetleges szabálysértés is – minden esetben az elkövetés helye szerint illetékes rendőrkapitányságon történik.

1800 méterre is ellátnak a Fáma III. felújított traffipaxok
Modern hordtáskát is kaptak a rendőrök a felújított traffipaxokhoz – Fotó: ORFK-OBB
Ezzel még nincs vége 

A felújított sebességmérőket a rendőrök azért szeretik, mert messze látnak, könnyű őket kezelni, és gyorsan dolgozzák fel az adatokat. Nos, a gyorshajtók ugyanezen okok miatt nem igazán kedvelik ezeket a készülékeket. Ráadásul a lézeres bemérés ellen a radardetektorok és a lézerblokkolók is teljesen hatástalanok. A Fáma III. típusából még 22 darab van elfekvőben. A rendőrség lapunkkal azt közölte:

Amennyiben a készülékek állapota lehetővé teszi, és azok gazdaságosan javíthatók, további felújításokat fogunk kezdeményezni.

Így a száguldozók szépen felköthetik azt a bizonyos alsóneműt…

forrás: metropol.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?