Érdekes

Kiderült: 2.5x drágábban adja az iPhone 14-et az Apple, mint amennyibe a gyártása kerül

Bár azt, hogy az Apple igen magas haszonkulccsal árulja különösen legfelsőbb kategóriás készülékeit, már eddig is lehetett tudni, de a napokban egy ennek ellenére sokak számára sokkoló adat látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mégis mennyire sokat keres a vállalat kütyüjein. Kiderült ugyanis, hogy az iPhone legújabb, 14-es generációjának csúcsváltozatát, a Pro Max-ot az Apple közel két és félszer annyiért árulja, mint amennyibe annak gyártása kerül neki.

 

 

 

Az adatok egy piaci elemző cégtől származnak, ami kiszámolta, hogy milyen költséget is jelenthet az almás vállalat számára az iPhone 14 Pro Max-ok alapmodelljének előállítása. Ezek szerint az összes alkatrészek és az összeszerelés költsége mindösszesen csak 474 dollárt tesznek ki – a telefont azonban a cég nettó 1100 dolláros (tehát több mint 2.3x-os) alapáron árulja.

Az iPhone 14 Pro Max gyártási költségeinek megoszlása alkatrészek szerint
Az iPhone 14 Pro Max gyártási költségeinek megoszlása alkatrészek szerint

Utóbbi azt jelenti, hogy az Apple minden egyes készüléken 626 dollárt, azaz, mintegy 223 ezer forintot kaszál a jelenlegi, viszonylag gyenge dollárárfolyam mellett is. Ez persze csak az alapmodellre igaz, mert a megnövelt tárhellyel érkező modellek esetében még ennél is magasabb az az almás vállalat haszna minden egyes eladott iPhone 14-en.

A készülékek költséghányadának legnagyobb önálló részét egyébként a kijelző és a processzor teszik ki, amik a piacelemző cég szerint egyenként mintegy 20-20%-át adják a telefon teljes gyártási költségeinek. Ezt a mobilkommunikációs áramkörök követik a maguk 13%-ával, majd a kameraszenzorok jönnek, amik összesen 11%-át teszik ki a bekerülésnek. Az egyéb alkatrészek és az összeszerelés összesen 36%-áért felelősök az Apple kiadásainak az iPhone 14-egy gyártási folyamatában.

forrás: pcforum.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?