Állat

A legkisebb magyar hős Törökországban: Smile, a 13 éves mentőtacskó

Nem csak a nagyok és erősek lehetnek igazi hősök: Smile pont a mérete miatt tud igazán hatékony lenni. Magyarország egyetlen, ráadásul veterán mentő-tacskója fáradhatatlanul kutat a romok között, hogy segíthessen a túlélőkön.

 

 

 

A több, mint 150 magyar mentős munkáját közel 30 kutya segítette a földrengés sújtotta területeken a túlélők utáni kutatásban. A feladat rendkívül nehéz, hiszen az utórengések miatt a rendkívüli hideg, valamint a nehézgépek hiánya is nehezítette a csapatok munkáját.

Óriási segítséget nyújtottak a munkában a keresőkutyák: csalhatatlan szimatukkal, hallásukkal olyan helyeken is megtalálják a túlélőket, ahol egyébként nagyon nehezen lennének észlelhetők.

Az ország legkisebb mentőkutyája Smile, a kis tacskó is fáradhatatlanul dolgozott a romok között. Smile a szolnoki Életjel mentőcsapat tagja: ők hat szakemberrel és négy kutyával érkeztek a helyszínre.

🐕‍🦺 Smile – Magyarország egyetlen mentőtacskója – azon mentőcsapatok egyikének oszlopos tagja, akik Törökországba…

Posted by Azbej Tristan on Tuesday, February 7, 2023

Turi László, a szolnoki csoport vezetője a Blikknek elmondta, hogy nagyon kemény munka van mögöttük, amelyből Smile is alaposan kivette a részét. Hozzátette, a kistestű kutya kiváló munkát végez.

A hatkilós Smile az elmúlt években bizonyított, első földrengéses bevetése 2016-ban Ecuadorban volt. Kutatott már a Dunában holttestek után a Hableány baleseténél, itthon pedig megkülönböztetett figyelemmel kísérik a munkásságát.

Az apró kutyát nem is annyira étellel, mint inkább játékkal motiválják, egy sípoló kis gumielefánt a kedvence. A gyakorlatok során is ezt kapja jutalomként – jegyzi meg a lap.

A mentőcsapatok többsége a mai nap folyamán elhagyta a helyszínt, mert most már szinte biztos, hogy nem bukkannak túlélőkre.

Ahogy a legtöbb magyar mentőcsapat, a szolnokiak is adományokból tartják fent magukat: itt tudsz számukra adakozni:

https://www.facebook.com/groups/143064049068608/posts/8634928099882118/

forrás: noizz.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?