Hírek

Feleannyian vallották magyarnak magukat a romániai népszámláláson, mint tíz éve

Összesítette a román Országos Statisztikai Intézet, hogy a helyi népszámlálás szerint a 19 millió román állampolgárból hányan vallották magukat magyar nemzetiségűnek.

 

 

 

Hozzánk hasonlóan Románia is tavaly végzett népszámlálást, amelyből kiderült, hogy kicsivel több mint egymillió Romániában élő vallotta magát magyarnak, így ők a lakosság 6 százalékát teszik ki. Az etnikai hovatartozásra vonatkozó információ azonban mindössze 16,5 millió személynél jelenik meg a statisztikákban, miközben országszerte kicsivel több mint 19 millió lakost számoltak össze – világított rá a Transtelex.

Az Országos Statisztikai Intézet az etnikai hovatartozásra vonatkozó adatokat megyei bontásban is közzétette kedden.

A magyar nemzetiségűek aránya a megyékben az alábbiak szerint oszlik el:

  • Hargita megyében a legnagyobb, 85,7 százalék
  • Kovászna megyében is több mint kétharmados, ott 71,8 százalék,
  • Maros megyében 35,6 százalék,
  • a nem székelyföldi megyék közül pedig Szatmárban 31,4 százalék, Bihar megyében 22,3 százalék, míg Szilágy megyben 20,8 százalék magyar vallja magát magyar nemzetiségűnek.

A közlemény Kolozs megyére nem tér ki, így valószínű, hogy itt a magyarok aránya 20% alatti – világított rá a Transtelex cikkében.

Kiderült az is, hogy 5,6 százalékos a lakosságcsökkenés országosan a 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest. Kiss Tamás szociológus a számításai alapján úgy látja, a magyaroknál a népességfogyás ennek kétszerese, 10,3 százalék körül mozoghat. Tíz éve a magyar nemzetiségűek az ország összlakosságának a 6,5 százalékát tették ki.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?