Belföld, Hírek

Hiába a nyugdíjemelés, az idősek nyögik az infláció súlyát: 22 éve nem éltek olyan rosszul, mint most

Hiába nyújtott idén kiemelkedő nyugdíjemelést a kormány az időseknek, az még annyira sem volt elég, hogy szinten tartsa az időskori ellátások váráslóerejét. De hogyan történhetett?

 

 

 

Az mfor.hu és a Privátbankár közös elemzése brutális megállapításra jutott. Utóbbi lap lassan 16 éve hónapról hónapra elkészíti az Árkosár-felmérését, amelynek célja, hogy bemutassa, mennyibe kerül egy családi nagybevásárlás. Mint írták, mivel a kosár a harminc legfontosabb alapvető és tipikus élelmiszert tartalmazza, alkalmas arra, hogy segítségével egyfajta vásárlóerőt számoljunk. A szakértők ehhez az átlagos nyugdíj összegét veszik alapul, amely január elsejétől havi 206 ezer forint fölé emelkedett az Orbán-kormány 15 százalékos idei nyugdíjemelésé miatt. Az Árkosárból kirajzoló adatokat a nettó minimálbél is – amely most 154 270 forint – nagyban befolyásolta.

A szakértők szerint a nyugdíjasok „még soha nem voltak ilyen nehéz helyzetben az Orbán-kormány alatt 2011 óta”.

Mint kiderült, a vágtató infláció miatt az emelések ellenére is a mindennapokban az idősek kevésbé érzik, hogy van vásárlóértéke a nyugdíjuknak. A jelenlegi, kiugróan magas inflációs környezetben az élelmiszerek és a háztartási energia árának emelkedése húzza magasra az inflációt. Ez a két termékkör pedig pont az, amelyekre a nyugdíjasok és az alacsony keresetűek a jövedelmük döntő részét elköltik – írták.

A lap úgy látja, az élelmiszerárak robbanása meg is mutatkozik mostani vizsgálódásuk eredményében. A szakértők az év első hónapjának adataira támaszkodtak, amelyből kiderült: az Árkosár értéke idén januárban 35 795 forint volt, ami 2011 első hónapjához képest 125 százalékkal magasabb összeg.

Ezzel párhuzamosan pedig

  • a nettó minimálbér 155,
  • az átlagos nyugdíj pedig 98 százalékkal emelkedett.

Ebből az látszik, hogy míg nettó minimálbér a jelenlegi gazdasági környezetben is jobb életszínvonalat képes biztosítani a magyar családoknak mint 12 évvel ezelőtt, addig ez már nem mondható el a szépkorúak jövedelméről.

Az elmúlt 22 évben még egyszer sem voltak a mostaninál rosszabb, nehezebb helyzetben a társadalom legidősebbjei, akik az átlagnyugdíj környéki ellátást kapják.

Az idei januári 5,8-as vásárlóerejük ugyan több bevásárlásra elegendő írták, mint a minimálbéreseké, de ennyire alacsony vásárlóerő nem volt a vizsgált időszak alatt. A legrosszabb évkezdetkor is 6,5 beszerzést biztosított a nyugdíj, ez 2022-ben volt. Akkor már az élelmiszerek áremelkedése gyorsult egy ideje. A legjobb év egyébként 2017-ben volt, akkor 7,2-szeri bevásárlást fedezett az átlagnyugdíj – derült.

Az Árkosárban szereplő termékeket a nyugdíjból tavaly ilyenkor januárban 6,5 alkalommal lehetett megvenni, ám ez idén már kevesebbszer történhetett meg: 2023 januárjában csak 5,1 alkalommal tudták az idősek megvenni a kiszemelt termékeket. A nettó minimálbér év elején 5,3 beszerzést tett lehetővé, ami decemberre 3,8-ra csökkent.

Az mfor.hu szerint a helyzet a közeljövőben sem fog változni az inflációs előrejelzések tükrében. Egyelőre még előttünk áll a tetőzés is, ami után tér nyílik majd a lassú mérséklődésre, így addig az Árkosár alapján számolt élelmiszerekre vonatkozó vásárlóerőben sem várható érdemi változás – írta portál.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?