Belföld

Volt, aki Kolbásznak nevezte volna fiát

Kolbász, Csodálka, Felhő, Marimária – ismertette a Nyelvtudományi Központ a legfurcsább névkérelmeket. 2022- ben a török sorozatokból és a japán mangákból vett keresztnevek számítottak slágernek. A Marianna-analógiából kiindulva egyre gyakrabban akarnak főleg a lányoknak kettős női nevet adni.

 

 

 

Minden eddigit meghaladó, 625 névkérelem érkezett be tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, amelyek közül 47 férfi és 73 új női nevet javasoltak bejegyzésre – derül ki a 24.hu cikkéből. A próbálkozások ellenére Magyarországon továbbra sem lehet a fiúgyermeknek Kolbász, Felhő, Zé, Zéka, Tasi, Hubadúr, Zsoli, a lánygyermeknek pedig Mese, Csoda, Csodálka, Bogár, Poca és Tisza nevet adni. 

A lányoknak előszeretettel adnak különlegesebb neveket, a német nyelvterületen egyre gyakoribb, hogy két női keresztnévből alkotnak egyet, persze erre nálunk is van szép számmal példa: ilyen az Annamária vagy az Izabella

– ismertette a lapnak Raátz Judit tudományos főmunkatárs, aki azt is elárulta, hogy úgy tűnik, a hagyományos nevek lassan feledésbe merülnek. A 2020-ban született 40 ezer kislány 1500 néven osztozott, azonban több mint ezernek olyan ritka nevet adtak, ami tíznél kevesebbszer fordul elő.

A most divatosak között az olyan, Annából, Emmából vagy Hannából alkotott összetett nevek szerepelnek, mint az Annadóra, Annaliza, Annakata, Annaregina, Emmróza, Emmaléna, Hannadóra, Hannaliza, de manapság már az Annamíra, Annadorka vagy az Annakarina sem ritka. 

A múlt évtől az Annalina, Hannaléna és a Pannaróza kettős női névvel is anyakönyvezhető a gyermek. A kérelmezők a következő mitológiai alakok alapján kívántak nevet adni újszülöttjüknek: Heimdall, Belona. A japán mangákból kiindulva pedig a Deter, a Napapa, a Reira nevet választotta sok szülő. 

A török sorozatokból vett Szeniz női, valamint Ajszel, Kadir, Onur és Vedát férfinevet engedélyezték a beérkezett kéréseknek megfelelően. 

A Nyelvtudományi Központ tájékoztatása szerint a kérelmezett nevek több mint 90 százaléka idegen eredetű, az angol, német, francia mellett, görög, ír és héber keresztnevek is voltak. Mindössze három magyar eredetű szerepel a jóváhagyottak között: a Veka női, illetve a Maglód, Vezekény férfinév.

A tudományos főmunkatárs a legtöbbek által kezdeményezett, de elutasított nevek között ezeket említette: Noah, Deniel, Pablo, Villiam, William, Vilián, Matthias férfinév és a Maya női név. Raátz Judit ugyanakkor megemlítette, hogy fél év után újra lehet igényelni az elutasított neveket. Mint mondta, a beérkező kérelmek szerint az ukrán háború nem volt hatással a névválasztásra, a Magyarországon született gyermekek számára a külföldiek adhatnak állampolgárságuknak megfelelő nevet az újszülöttnek.

forrás: index.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?