Érdekes

Trükkök, hogy lassabban merüljön a telefon akkuja

Minden okostelefon-tulajdonos rémálma a lemerülő készülék, az eltűnő levelezés, navigáció – a sötét képernyő. A Wired munkatársa tippekkel segíti, hogy egy feltöltéssel minél többet tudjunk kihozni az akkumulátorból.

 

 

 

Nagyobb mobiltelefon – nagyobb akkumulátor, azaz több tárolható energia. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a telefon is tovább marad működőképes, jegyzi meg a Wired munkatársa, Simon Hill. A tárolt energia véges, de számos tippel és trükkel lehet optimalizálni felhasználását.

Az energiatakarékos üzemmód a legegyszerűbb lépések egyike, legyen szó Androidról vagy Apple iOS-ről. Inkább mondjunk le néhány funkcióról, grafikai elemről, mintsem a működő telefonról. Szintén érdemes levenni a képernyő fényerejét – a kijelző zabálja az áramot és sok-sok százalékokat jelenthet, ha árnyékos zugba húzódva olvasunk. Ha az ember kényelmes, érdemes az automatikus, a környezethez igazodó fényerő beállítást alkalmazni. Ezt követi a nem használt képernyő automatikus kikapcsolása: nem árt, ha 30 másodperc után kikapcsol, ha nem nyúlunk a készülékhez. De az is segít, ha az OLED vagy AmoLED technológiát alkalmazó képernyőn bekapcsoljuk a Dark Mode-ot, amely szintén takarékoskodik az elektronokkal. 

Azt sem árt tudni, hogy mely alkalmazások eszik el az energiánkat. Minden operációs rendszer alkalmas arra, hogy hosszabb-rövidebb időre visszatekintve statisztikát kapjunk: melyik app mennyi energiát kért el az akkutól. Ha van olyan, amit nem vagy nagyon ritkán használunk, érdemes megfontolni ezek eltávolítását a készülékről vagy korlátozni azok háttérben folyamatosan működő tevékenységét.  

Ha gyenge a jelszint a telefon kitartóan, energiát nem kímélve igyekszik jobb adóegységet keresni, ahova csatlakozni tud. Ha van elérhető és használható wifi-hálózat, érdemes ezt használni és bekapcsolni a repülőgép üzemmódot. Ehhez képest azért mérhetően kisebb megtakarítást hoz a gépelés közbeni hangeffektek és a rezgés kikapcsolása, de sok kicsi – talán – sokra megy. 

Végül megemlíthető, hogy a Wired szerint sem a Bluetooth, sem a WiFi nem használ érezhetően sok energiát, ha éppen nem használjuk őket, így kikapcsolásuk sem hoz érdemi változást az akkumulátor teljesítménytartalékában sem. De talán a legjobb tanács: „bújjunk ki” a telefonunkból és foglalkozzunk a minket körbe vevő valódi világgal… 

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?