Állat, Érdekes

A németjuhász veszélyes, nem a pitbull!

Statisztikai adatok szerint a “harci” kutyák kevesebb alkalommal támadnak emberre, mint a családi kedvencek – hangzott el a Magyar Rádióban.

 

 

 

A kutyatámadások statisztikáiból kiderül, míg a félelmetes harci kutyák csak egy-két százalékban felelősek a támadásokért, addig a fegyelmezettnek tartott német juhász listavezető az emberre támadó ebek között. A harci kutyaként elhíresült fajták lényegesen kevesebbszer támadnak emberre, mint a családi kedvencnek tartott fajtársaik – mondta Joó István kutyakiképző, a Cerberos Kutyaiskola vezetője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Ennek oka, hogy a gladiátor- és viadalkutyáknak, amelyekkel harcoltatnak, van egy közös tulajdonságuk: soha nem támadnak emberre, akkor ugyanis gazdáik nem tudnák szétválasztani őket a ringben.

A kutyaiskola vezetője szerint minden támadás abból fakad, hogy az állat gazdája nem megfelelőképpen tartja kutyáját vagy nincs meg a megfelelő képzettsége az állattal való foglalkozáshoz. Ezt a véleményt a genetikus-szakértő is megerősíti. Nagy Zsolt szerint a statisztika is egyértelműsíti, hogy nem a fajta, hanem a tartás és az egyes fajtákon belüli agresszív egyedek felelősek a balesetekért. Az utóbbi tényezőt azonban, úgy tűnik, könnyebb kiküszöbölni. Az agresszív egyedeket egy jó tenyésztő is hamar felismeri és kiemeli az állományból, azaz nem szaporítja tovább.

Hazánkban körülbelül kétmillió kutyát tartanak és bár a bejelentett harapásokról pontos információ nincs, évente körülbelül 5000 kutyaharapást regisztrálnak, ami átlagosan napi 13 sérülést jelent. A kutyatámadásoknak az elmúlt tíz évben 25 halálos áldozata volt hazánkban. Statisztikailag kimutatható, hogy a kutyatámadások elszenvedői leginkább a 6 év alatti kisgyermekek és a legtöbb tragikus kimenetelű támadást is ők szenvedik el.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?