Életmód, Érdekes

12 tény a szinkronúszásról, ami megmutatja, hogy többről van szó, mint díszes fürdőruhákról

Akik sportolnak, tudják, hogy minden egyes sportág különböző képességeket és felszereléseket igényel. Ez alól a szinkronúszás sem kivétel. Azokat, akik néznek ilyen versenyeket, az úszók elképesztő mozgása mellett általában a díszes úszódresszek is lenyűgözik. Ám ahhoz, hogy mindez összeálljon, a sportolóknak a színfalak mögött sokat kell küzdeniük, és ettől lesz annyira varázslatos ez a sportág.

 

 

 

1. A szinkronúszók teljesítményét több aspektusból vizsgálják.

Ennél a sportágnál két zsűri különböző szempontok szerint értékeli a gyakorlatokat. Az egyik nézi a technikát, hogy mennyire volt pontos a kivitelezés, a másik a művészi elemeket. 0-tól 10-ig pontozzák a produkciókat. A kapott pontszámot befolyásolja a nehézségi szint is.

2. A versenyzők általában maguk tervezik és készítik el a sminkjüket.

Ebben a sportágban kevés a tehetős versenyző, ezért profi sminkest sem engedhetnek meg maguknak minden egyes versenyen. Az úszók így maguk találják ki és maguk is készítik el a sminkjüket.

3. Sokat költenek sminktermékekre.

Felkészülni egy versenyre nem olcsó dolog. Általában az úszók egy hét alatt elhasználnak egy flakon fényvédőt, illetve havonta egy úszódresszt. Karrierjük során pedig körülbelül 10 rúzst. A tévés felvételeken az elkészített sminkek közelről igen drasztikusnak tűnnek, de megfelelő távolságból szinte természetes hatást keltenek.


4. Fontosak az időkeretek.

A szinkronúszás egyik alapvető szabálya, hogy minden gyakorlat 2,5-5 perces lehet. Ez függ attól is, hogy hány fős a csapat. Ám mindenképpen büntetést kapnak, ha a gyakorlat 15 másodperccel hamarabb fejeződik be vagy tovább tart az előre jelzettnél.

5. A szinkronúszás jó hatással van a szív- és érrendszerre.

Az úszás az egyik olyan sport, ami közismerten jótékonyan hat a szív- és érrendszer egészségére, hiszen növeli az oxigén felhasználását a szervezetben, de közben nem erőlteti meg túlzottan a szívet. Ezzel 40%-kal csökkenthető a szívbetegség kockázata.

6. Hajlékonysági vizsgát is kell teljesíteniük.

Előfordulhat, hogy a versenyzőknek hajlékonysági vizsgát kell teljesíteniük, mielőtt bemutatják egy versenyen a gyakorlatukat. A bírák 1 pontot adnak minden csapattagnak, aki sikeresen teljesíti a vizsgát.

7. Fontos a megfelelő úszódressz.

A szinkronúszóknak nagyon alaposan át kell gondolniuk, hogy milyen úszódresszt választanak. Nemcsak a dressz anyaga, de a fazonja is fontos. A legjobb, ha kényelmes, könnyű és megfelelő tartást biztosító anyagból készül. A háton az egymást keresztező pántok és a magas szabásvonal a leggyakoribbak, mivel ezek adják a legnagyobb szabadságot a mozgásban.

8. Egyes versenyszámokra különleges szabályok érvényesek.

A versenyeken nem csak a dresszre, a sminkre és az időre kell figyelni. A kötelező gyakorlatoknál meghatározott elemeket kell bemutatni a zsűrinek. Hogy a figyelmet ne tereljék el a gyakorlatról, az előírások szerint ezeket a kötelező elemeket fekete, logó nélküli dresszben mutatják be, amihez fehér úszósapkát vesznek fel.

9. A versenyzők sincsenek tisztában azzal, mennyi ideig tudják visszatartani a lélegzetüket.

Azt hihetnénk, hogy a szinkronúszók nagyon sokáig képesek levegővétel nélkül a víz alatt maradni. Pedig még maguk sem tudják, hogy ez így van-e. Ennek oka, hogy edzés vagy versenyzés közben nem nyugalmi helyzetben tartják vissza a lélegzetüket, hanem néhány másodpercenként kiemelkednek a vízből, majd újra alábuknak.

 

 

 

 

10. Nem minden szinkronúszó visel orrcsipeszt.

Az orrcsipesz célja, hogy megakadályozza, hogy a víz az orrba jusson. Bár kényelmetlen kellék, a legtöbb sportoló mégis viseli. De vannak, akik más módon próbálják távol tartani a vizet az orruktól. Mary Killman például az alsó ajkával takarja el az orrlyukait.

11. Nyitott szemmel úsznak.

Bár úszószemüveget nem szabad viselniük, a szemük mégis nyitva van a víz alatt. A gyakorlat közben nem téveszthetik szem elől a társaikat, és ez nagy segítség abban is, hogy korrigálni tudják a mozdulataikat.

12. Nem szégyellik, ha menstruálnak.

Egy interjúban Kelsi Worrell olimpiai bajnok elmesélte: “Semmitől sem jöhetünk zavarba. Nagyon nyíltak és őszinték vagyunk egymással, mindenben számíthatunk a társainkra.” Például ha valakinél kilóg a tampon zsinórja, a csapattársak figyelmeztetik, hogy rejtse el.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?