Hírek

A maximális, majdnem 70 milliós bírságot kapta egy szlovák Elf Bar-kereskedő a magyar versenyhivataltól

A kiszabható legmagasabb, csaknem 70 milliós bírsággal büntetett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy szlovákiai webáruházat, amiért az elektronikus cigarettákat hirdetett magyar fogyasztóknak – közölte a GVH, hozzátéve: ezeknek a termékeknek az internetes forgalmazása és online megvásárlása is jogellenes. Magyarországon „az elektronikus cigaretták és dohányzást imitáló elektronikus eszközök távértékesítése, valamint ízesített változataik bármilyen módon történő forgalmazása” ugyanis tiltott cselekmény.

 

 

 

A versenyhatóság a közleménye szerint még a nyáron indított vizsgálatot egyidejűleg két szlovák céggel szemben is. Ezek e-cigarettákat, illetve „a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket árusítottak magyar nyelvű webáruházaikban” – írják.

A két eljárás egyike zárult most le. Ez megállapította, hogy a korábban Vaper s.r.o. nevű, most Yzer s.r.o. „v likvidácii” néven nyilvántartott (tehát felszámolás alatt álló) cég „a fogyasztókat megtévesztő módon keltette azt a benyomást, hogy webáruházának termékei jogszerűen forgalmazhatóak”. A GVH súlyosbító körülményként értékelte, hogy a törvénysértő hirdetés fiatalokat és kiskorúakat is célzott, illetve hogy a termékek komoly egészségügyi kockázatokat okozhatnak.

A vállalkozást így az éves árbevétel alapján kiszabható törvényi maximummal, 68,1 millió forint bírsággal büntették, valamint megtiltották az Elf Barok és e-cigik magyarországi reklámozásának folytatását (bár ha tényleg felszámolás alatt áll a cég, valószínűleg ezt már nem is csinálta).

forrás: telex.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?